Belgische trainer Primoz Roglic deelt vermogensdata uit Vuelta: 'Heb dit nog nooit gezien, ben me elke dag rot geschrokken' 

Primoz Roglic z'n trainer Marc Lamberts geeft een inzicht in de watts die zijn pupil nodig had om de Vuelta te winnen. Spoiler: heel veel watts...

primoz roglic juicht in tijdritpak

Primoz Roglic won zondag voor de vierde keert de Vuelta a España. Maar hij kreeg die eindzege zeker niet cadeau. De Sloveen moest het opnemen tegen een sterke Enric Mas en Ben O'Connor, die al vroeg in de ronde een enorme voorsprong 'kreeg'. En dan was er ook nog eens het loodzware parkoers.

Elke dag meer dan 4 w/kg gemiddeld

Dat allemaal bij elkaar opgeteld zorgt ervoor dat z'n trainer Marc Lamberts, die met Roglic mee verhuisde van Jumbo-Visma, met stomheid geslagen was als hij na iedere rit de cijfertjes van de powermeter van zijn pupil analyseerde.

"Qua hoogtemeters was het enorm zwaar, achttien procent meer hoogtemeters dan in de voorbije Tour. En dan is er nog eens als zot gekoerst, omdat geen enkele klassementsploeg sterk genoeg was om de controle te hebben...", steekt hij van wal in Het Laatste Nieuws.

Lamberts windt er geen doekjes om. "Dit was qua intensiteit de zwaarste grote ronde die ik al heb gezien. Soms zie je tijdens de Tour of de Vuelta ritten waarin ze amper 2,8 watt per kilogram lichaamsgewicht hebben getrapt. In deze Vuelta moet ik zoeken naar ritten waarin er 3,8 watt per kilogram lichaamsgewicht is getrapt. Gemiddeld duwde Primoz elke dag meer dan 4 watt per kilo lichaamsgewicht. Dat heb ik nog nooit gezien. Ik ben mij elke dag rot geschrokken."

Seizoen Roglic bijna beëindigd na val in Tour

Dat Lamberts zich überhaupt rot kon schrikken van die cijfers hing nog aan een zijden draadje. De trainer verklapte namelijk ook dat ze bijna hadden besloten het seizoen te beëindigen na de val van Roglic in de Tour de France.

"Hij heeft bij die val in de Tour een dwarsuitsteeksel van een ruggenwervel gebroken. Na zijn opgave is hij één week van de fiets gebleven en drie dagen gaan revalideren in het Red Bull Performance centrum in Salzburg, waar ze hem intensief behandeld hebben. We hebben toen getwijfeld of we zijn seizoen niet beter zouden stopzetten, maar we kregen de goedkeuring van de orthopedisten en de dokters dat hij kon fietsen, maar wel met pijn."

Vervolgens ging Roglic op hoogtestage naar Tignes om de Vuelta voor te bereiden, maar een ideale voorbereiding was het zeker niet. "In de eerste week was van intensiteit geen sprake, door de tractie op dat dwarsuitsteeksel. Pas in de tweede en derde week van de hoogtestage kon hij high intensity intervaltrainingen afwerken."

Uiteindelijk heeft hij toch nog wel goed kunnen trainen, besluit Lamberts. "In totaal hebben we tijdens die hoogtestage toch drie weken van 28 à 30 uur kunnen afwerken, maar altijd met pijn. Die pijn is ook tijdens de Vuelta niet weggegaan, maar werd wel verdraagbaar om te kunnen presteren."