Mooie statistiek! Primoz Roglic behoort tot de beste klassementsrenners aller tijden, Vuelta was zijn vijftiende eindwinst

Primoz Roglic boekte in de Vuelta alweer zijn vijfde eindzege in een grote ronde. Daarnaast won hij al tien eindklassementen in de belangrijkste rittenkoersen.

Roglic Merckx klassementsrenners

Nadat hij zondag voor de vierde maal de Vuelta a España op zijn naam schreef, werd Primoz Roglic nogmaals bestempeld als een van de beste renners uit zijn tijdperk. Maar na een duik in de cijfers blijkt dat de Sloveen veel meer is dan een hedendaagse topper. Hij mag namelijk tot de beste klassementsrenners aller tijden worden gerekend.

Roglic won niet alleen vier keer de Vuelta (een record), maar ook één keer de Giro. Daarmee komt zijn grote ronde-totaal uit op vijf stuks. Dat is al een indrukwekkend aantal, maar daar bovenop scoort de inmiddels 34-jarige topcoureur ook goed in rittenkoersen van één week. Beter gezegd, hij is de best scorende klassementsrenner van de afgelopen decennia.

Van Parijs-Nice tot Critérium du Dauhpiné

Roglic boekte al tien eindoverwinningen in de zeven belangrijkste rondes (na de drie grote rondes). Zo won hij al één keer Parijs-Nice, twee keer Tirreno-Adriatico, één keer de Ronde van Catalonië, twee keer de Ronde van het Baskenland, twee keer de Ronde van Romandië en twee keer het Critérium du Dauphiné. Enkel de Ronde van Zwitserland wist hij nog niet te winnen.

Als we zijn tien eindzeges in deze - van oudsher - belangrijkste rittenkoersen optellen bij zijn grote ronde-overwinningen komen we dus uit op een totaal van vijftien stuks. Daarmee behoort Roglic inmiddels tot het crème de la crème van de wielergeschiedenis, qua klassementrenners.

Het zal u niets verbazen dat Eddy Merckx ook bij deze optelsom voor klassementsrenners het beste uit de bus komt. De Kannibaal won in totaal 18 eindklassementen, eentje meer dan Jacques Anquetil.

Met zijn eindwinst in de Vuelta liet Roglic niemand minder dan Bernard Hinault en Miguel Indurain achter zich op deze ranglijst. De Sloveen deelt momenteel de derde plaats met Sean Kelly. De top tien:

  1. 🇧🇪 Eddy Merckx: 18 stuks (11 grote rondes)
  2. 🇫🇷 Jacques Anquetil: 17 stuks (8 grote rondes)
  3. 🇸🇮 Primoz Roglic: 15 stuks (5 grote rondes)
  4. 🇮🇪 Sean Kelly: 15 stuks (1 grote ronde)
  5. 🇫🇷 Bernard Hinault: 14 stuks (10 grote rondes)
  6. 🇪🇸 Miguel Indurain: 14 stuks (7 grote rondes)
  7. 🇪🇸 Alberto Contador*: 14 stuks (7 grote rondes)
  8. 🇨🇭 Tony Rominger: 13 stuks (4 grote rondes)
  9. 🇬🇧 Chris Froome: 12 stuks (7 grote rondes)
  10. 🇮🇹 Gino Bartali: 9 stuks (5 grote rondes)

Bij Contador zijn de eindwinsten in de Tour de France 2010, Ronde van Catalonië 2011 en de Giro 2011 later geschrapt. Deze tellen in de bovenstaande optelsom niet mee.

Grote rondes

Daar waar het bovenstaande statistiekje niet alledaags is, zult u onderstaande ranglijst al vaker voorbij hebben zien komen. Ook op het lijstje met meeste grote ronde-winsten staat Eddy Merckx natúúrlijk bovenaan en ook op deze ranglijst schopt Roglic het ver,

De Sloveen deelt met vijf zeges de achtste plaats met een paar legendarische Italianen. Van de actieve renners staat enkel Chris Froome met 7 eindwinsten hoger, al kunnen we achter 'actieve' een groot vraagteken zetten... De top elf:

  1. 🇧🇪 Eddy Merckx: 11 stuks
  2. 🇫🇷 Bernard Hinault: 10 stuks
  3. 🇫🇷 Jacques Anquetil: 8 stuks
  4. 🇪🇸 Miguel Indurain: 7 stuks
  5. 🇬🇧 Chris Froome: 7 stuks
  6. 🇪🇸 Alberto Contador*: 7 stuks
  7. 🇮🇹 Fausto Coppi: 7 stuks
  8. 🇮🇹 Gino Bartali: 5 stuks
  9. 🇮🇹 Felice Gimondi: 5 stuks
  10. 🇸🇮 Primoz Roglic: 5 stuks
  11. 🇮🇹 Alfredo Binda: 5 stuks

Bij Contador zijn de eindwinsten in de Tour de France 2010 en de Giro 2011 later geschrapt. Deze tellen in de bovenstaande optelsom niet mee.