Roberto Heras: 'Het is een grote eer dat een kampioen als Roglic mij evenaart'

Oud-renner Roberto Heras deelt sinds zondag het record van meeste Vuelta-eindwinsten met Primoz Roglic. 

Roberto Heras Vuelta 2005

Primoz Roglic schreef zondag voor de vierde keer in zijn carrière de Vuelta a España op zijn naam. Een bijzondere prestatie van de 34-jarige Sloveen, want hij is nu samen met Roberto Heras de enige die de Spaanse rittenkoers viermaal won.

'Een hele eer'

Heras ziet zijn record dus geëvenaard worden, maar de Spanjaard ligt daar niet wakker van. Integendeel, want hij spreekt vol lof over de Sloveen. "Het is een grote eer dat een kampioen als Roglic mij evenaart", zegt de oud-klimmer in gesprek met het Spaanse Mundo Deportivo.

"Roglic is zeer compleet en presteert zeer constant. Als hij een slechte dag heeft, weet hij de schade goed te beperken. Hij heeft ook al een Giro gewonnen en was er ook al eens dichtbij in de Tour de France."

De inmiddels 50-jarige Heras volgde de Ronde van Spanje op de voet. Hij zag een vermakelijke ronde, waarin het lang spannend bleef. "Roglic had de Vuelta al eerder kunnen beslissen, maar doordat Ben O'Connor veel ruimte kreeg bleef de spanning lang behouden."

De eindwinnaar van 2000, 2003, 2004 en 2005 was vooral onder de indruk van Roglic' ritoverwinning in Moncalvillo, waar hij de concurrentie definitief de vernieling in reed. "De beste renner in koers heeft gewonnen", klinkt zijn oordeel.

'Aantrekkelijker parkoers'

Heras zag dat de Vuelta er hedendaags anders uitziet dan in zijn tijd. "De parkoersen in de grote rondes zijn tegenwoordig een stuk aantrekkelijker dan toen ik nog meedeed. Ze bevatten niet zoveel tijdritkilometers meer en er zijn meer bergop aankomsten. Hierdoor blijft het algemeen klassement langer gesloten", besluit Heras.

De Spanjaard blikte ook alvast vooruit naar volgend jaar. Heras acht Roglic in staat om als eerste renner ooit vijf keer de Vuelta te winnen, al is dat verre van een vanzelfsprekendheid. "Het hang af van de concurrentie", aldus Heras. "Als Pogacar of Vingegaard in 2025 meedoen, dan zijn zij de favoriet."