Primoz Roglic heerst op Alto de Moncalvillo en neemt voorschot op vierde eindwinst in Vuelta

Primoz Roglic heeft op indrukwekkende wijze de macht gegrepen op de Alto de Moncalvillo. 

Roglic

Een belangrijke dag in de Vuelta a España: het was namelijk de voorlaatste bergetappe. De finish was getrokken op de zware Alto de Moncalvillo (8,6 kilometer aan 8,9 procent). Zou Primoz Roglic leider Ben O'Connor eindelijk uit het rood kunnen rijden? Red Bull-BORA-hansgrohe had in elk geval plannen, zo werd al snel duidelijk.

De ploeg van Roglic nam gedecideerd de leiding over het peloton, waardoor de vijf vluchters (Vito Braet, Simone Petilli, Edward Planckaert, Isaac del Toro en Fran Miholjevic) weinig ruimte kregen. Aan de voet van de slotklim zat hun aanvalspoging erop. Red Bull-BORA-hansgrohe legde meteen de pees erop via Roger Adría.

En dan hadden ze de volgende renners nog achter de hand: Daniel Felipe Martínez, Aleksandr Vlasov en Florian Lipowitz. Een indrukwekkende prestatie van de Duitse ploeg. De Colombiaan zorgde voor een verschroeiend tempo. Sterker nog, enkel ploeggenoten Vlasov en Roglic zaten nog in het wiel nadat Lipowitz een gaatje liet vallen.

Gefocust

Na het berewerk van Martínez was het aan Vlasov om het verschil uit te diepen, waarna de kopman de laatste vijf kilometer voor zijn rekening zou nemen. Gaudu, Carapaz en Mas gingen nog wel in de tegenaanval, maar Roglic had al een groot gat geslagen en liep na de eerste aanzet van zijn concurrenten snel weer uit.

Met een soepel beentempo bleef Roglic gefocust doormalen. Achter hem kwamen Gaudu en Skjelmose, die Mas in het slot voorbij reden, als beste bovendrijven, maar dat was op flinke afstand van de ontketende Sloveen, die zodoende een voorschot neemt op zijn vierde eindtitel in de Vuelta a España. Ondertussen was O'Connor de aansluiting verloren. De strijd om het podium ligt nog open, maar de winnaar lijkt in elk geval vast te staan.

Uitslag en klassementen

Results powered by FirstCycling.com

Nieuws
  • Cor Vos