Mister Vuelta! Primoz Roglic schrijft historie met vierde eindzege: mede-recordhouder en op één na oudste winnaar

Primoz Roglic schreef zondagavond voor de vierde maal in zijn carrière de Vuelta a España op zijn naam.

Roglic vierde eindzege Vuelta

Mister Vuelta wordt hij inmiddels genoemd. En terecht, want Primoz Roglic is na zijn vierde eindzege in de Ronde van Spanje mede-recordhouder in het aantal eindwinsten. Bovendien heeft hij inmiddels 16 etappes gewonnen in de Vuelta en is hij de op-één-na oudste eindwinnaar.

Recordhouder

Met zijn nieuwste Vuelta-titel kwam Roglic op gelijke hoogte met Roberto Heras. Daar waar de Spanjaard tussen 2000 en 2005 vier keer de laatste grote ronde van het jaar op zijn naam schreef, deed de Sloveen dat in 2019, 2020, 2021 en dus 2024.

Roglic en Heras delen het record en staan daarmee één treedje hoger dan Alberto Contador en Tony Rominger, die de Vuelta drie keer wonnen. Ook Gustaaf Deloor, José Manuel Fuente, Bernard Hinault, Alex Zülle, Pedro Delgado, Julián Berrendero en Chris Froome zijn meervoudige Vuelta-winnaars.

Zij wonnen de Spaanse rittenkoers twee keer, waarbij gezegd moet worden dat Froome de Vuelta van 2011 'op papier' won. Oorspronkelijk winnaar Juan José Cobo werd namelijk uit de uitslag geschrapt na vermeend dopinggebruik naar aanleiding van schommelingen in zijn bloedwaarden.

Roglic werd vorig jaar bij het één-twee-drietje van Jumbo-Visma derde. Met zijn vierde eindzege heeft hij nu vijf podiums behaald in de Vuelta. Heras heeft één podiumplek meer. Hij werd eenmaal tweede en een keer derde. Alejandro Valverde sond daarentegen het vaaktst op het eindpodium - zeven keer. De Spanjaad won de Vuelta één keer en werd driemaal tweede én drie keer derde.

Oudste winnaar

Roglic won zijn vierde Vuelta op 34-jarige leeftijd. Toch is de kopman van Red Bull-BORA-hansgrohe niet de oudste winnaar van de Spaanse ronde. Verre van zelfs, want met 41 jaar (bijna 42 zelfs) was Chris Horner in 2013 natuurlijk de oudste eindwinnaar.

Roglic staat dan wel weer op de tweede plaats van oudste winnaars. Na hem waren Tony Rominger en Alexandre Vinokourov met 33 jaar de oudsten, terwijl Joop Zoetemelk met 32 jaar de op-vier-na oudste winnaar van de Ronde van Spanje was.

Zestien ritzeges

Een andere reden waarom Roglic met recht Mister Vuelta genoemd mag worden, is dat hij inmiddels al zestien etappeoverwinningen heeft geboekt. Dit jaar won hij er drie, waarbij hij zijn specialiteit meermaals toonde. Roglic is namelijk vrijwel onklopbaar in etappes waar het onderweg niet lasig is, maar waar de finish ligt na een steile slotklim.

Daarvan liggen er doorgaans veel in de Spanje, waardoor dit dé grote ronde is die hem het best ligt. Met zestien etappes staat Roglic op de zesde plaats qua aantal ritzeges. Hij moet enkel Sean Kelly (16), Rik Van Looy (18), Laurent Jalabert (18), Laurent Jalabert (20) en recordhouder Delio Rodríguez (39) voor zich dulden.