🎥 Roglic stelt vierde Vuelta-eindzege veilig in slottijdrit, Küng wint eindelijk in grote ronde: 'Ik moest en zou hier winnen'

Stefan Küng heeft de laatste etappe van La Vuelta 2024 gewonnen. Hij was de snelste in de tijdrit waarin Primoz Roglic zijn eindzege veiligstelde. 

Roglic Küng Vuelta slottijdrit

Primoz Roglic heeft zijn vierde eindzege in de Vuelta a España veiliggesteld in de slottijdrit in Madrid. Stefan Küng was de snelste in de rit tegen de klok in de Spaanse hoofdstad, waarmee hij zijn eerste rit in een grote ronde won.

Onder de 27 minuten

De afsluiter van de Vuelta in Madrid was 24,6 kilometer lang. Een aardige afstand van een laatste tijdrit in een grote ronde over een overwegend vlak parkoers. De pure hardrijders waren dus in het voordeel.

Van die hardrijders was Filippo Baroncini voor lange tijd de beste. De pas 24-jarige Italiaan van UAE Team Emirates legde de rit tegen de klok af in 27'11. Daarmee was hij verrassend sneller dan kanshebbers als Mauro Schmid, Mathias Vacek, Bruno Armirail, Victor Campenaers en Edoardo Affini.

Toch was dat niet genoeg voor de ritzege, want topfavoriet Stefan Küng was vandaag verreweg de sterkste. De Zwitserse tijdritkampioen legde het parkoers als eerste af onder de 27 minuten. De hardrijder van Groupama-FDJ finishte na 26 minuten en 28 seconden.

Roglic en Cattaneo

Ondanks dat er nog veel renners na Stefan Küng moesten finishen, was het aannemelijk dat hij zou winnen. Na de Zwitser waren Mattia Cattaneo en Primoz Roglic de enige erkende tijdrijders die nog moesten starten.

De Italiaan van Soudal Quick-Step legde het traject in Madrid af in 27'10, waarmee hij ruim 41 seconden trager was dan Küng. Wel reed Cattaneo zich hiermee naar het podium in de daguitslag.

De tweede plek zat er niet in voor de Italiaan, want Primoz Roglic himself dook onder zijn tijd. De Sloveen was samen met de ritwinnaar de enige die onder de 27 minuten dook. De kopman klokte 26'59, waarmee hij met gemak zijn vierde eindzege in La Vuelta veiligstelde.

Uitslag en klassementen

Results powered by FirstCycling.com

Daar waar Roglic onbedreigd naar de eindzege reed, lukte het Ben O'Connor om de tweede plek in het eindklassement te behouden. De Australiër van Decathlon-Ag2r La Mondiale finishte op de elfde plek in de rituitslag en was daarmee sneller dan concurrenten Enric Mas en Richard Carapaz.

De Spanjaard en de Ecuadoriaan eindigden nagenoeg gelijk, waarbij Carapaz op plek 22 minder dan een halve seconden rapper was dan Mas, die als 23e eindigde. Hierdoor verzekerde de Movistar-kopman zich van het eindpodium in de Ronde van Spanje.

In de top tien van het algemeen klassement zorgde de slottijdrit nog voor één wijziging. Mattias Skjelmose sprong namelijk over David Gaudu heen in de einduitslag. De Deense winnaar van het jongerenklassement werd vandaag achtste en nam de vijfde plek in het eindklassement over van de Fransman.

Reactie Küng

De ritzege van Küng betekende zijn eerste etappeoverwinning in een grote ronde. De erkend toptijdrijder heeft lang op een zege van dergelijk formaat moeten wachten en was logischerwijs trots op zijn eigen optreden.

"Ik moest en zou hier winnen", zei de 30-jarige Küng na zijn tijdrit voor de camera's. "Ik wist dat ik snel moest zijn en dat ik onder de 27 minuten moest rijden."

"Ik was de hele zomer aan het klungelen. Voor de Ronde van Zwitserland werd ik ziek tijdens mijn hoogtestage. Ik moest daarna ziek opgeven in de Tour en was ook ziek tijdens de Olympische Spelen", zei de nummer twee van het WK-tijdrijden in 2022, die bovendien tweemaal zilver won op het EK.

"Ik wilde weer een goed gevoel hebben tijdens een wedstrijd en dat lukte in de Vuelta. Ik wist dat ik op mijn gewicht moest letten na de Tour, want het was een Vuelta met veel bergen. Dat lukte gelukkig, dus ik voelde me goed."

Nieuws
  • Cor Vos