Bijzonder! Luis Ángel Maté 'viert' einde van zijn carrière met 650 kilometer lange fietstocht naar huis na Vuelta

De 40-jarige Spanjaard Luis Ángel Maté 'viert' het einde van zijn carrière met een driedaagse fietstocht naar huis na afloop van de Vuelta a España. 

Luis Ángel Maté Vuelta

Alsof drie weken Ronde van Spanje en ruim 3.293 kilometer nog niet genoeg was, plakt Luis Ángel Maté daar nog drie dagen en zo'n 650 kilometer aan vast. De 40-jarige Spanjaard reed met de Vuelta zijn laatste koers en koost voor een bijzonder einde van zijn loopbaan.

Van Madrid naar Marbella

Maté werd zondag 61e in de slottijdrit in Madrid en 65e in het eindklassement, waarna zijn profloopbaan ten einde was. De renner van Euskaltel-Euskadi besloot echter niet met de auto, trein of het vliegtuig naar huis te gaan, maar per fiets.

De Spanjaard woont in Marbella, zo'n 650 kilometer verwijderd van de hoofdstad. Na de afsluitende tijdrit verbleef hij nog wel in Madrid, maar op maandagochtend begon zijn bijzondere terugreis naar de zuidkust van Spanje.

Maté is van plan de fietstocht in drie dagen af te leggen, met telkens etappes van 200 tot 250 kilometer. Woensdagmiddag verwacht hij thuis te zijn, waarna hij kan genieten van zijn welverdiende wielerpensioen.

'Een statement over iets veel belangrijkers'

In gesprek met CyclingNews legt Maté uit wat hem hiertoe dreef. "Het is deels om aan het idee te wennen en om mijn profcarrière achter me te laten. Ik blijf wel fietsen, dus dit is ook een overgang: van prof naar 'echte' fietser."

"Tegelijkertijd probeer ik een statement te maken over iets veel belangrijkers. De manier waarop wij ons verplaatsen moet namelijk veranderen, met het oog op de strijd tegen de klimaatverandering en voor de welzijn van onze planeet."

De Spanjaard wil met dit soort acties het bewustzijn over de klimaatproblemen wil vergroten. "Het is een van de grootste uitdagingen waar we als mensheid mee geconfronteerd worden."

Eerdere lange-afstandsritten

Dit is niet de eerste keer dat de 40-jarige Maté een dergelijke actie onderneemt. In 2014 finishte de Vuelta namelijk in Santiago de Compostela, waarna hij een 'omgekeerde pelgrimstocht' naar van Santiago naar Marbella reed. "Dat was 1.200 kilometer en daar deed ik zes dagen over", zei Maté.

Als hij komende woensdag thuiskomt gaat hij het einde van zijn wielerloopbaan nog eens vieren, maar dan met een echt. "Er komt een feestje op het strand met lekkere paella, zeevruchten, bier en nog veel meer. Daar kijk ik ook heel erg naar uit!"

Maté reed in de afgelopen Vuelta één dag in de bollen. Hij boekte vier overwinningen gedurende zijn loopbaan, waarvan zijn meest recente nog dit jaar. Hij won namelijk de vierde etappe van de Volta a Portugal.