🎥 Deze actie leverde Primoz Roglic 20 seconden tijdstraf op in de Vuelta

Primoz Roglic won gisteren tijd op rodetruidrager Ben O'Connor, maar moest die na afloop grotendeels weer inleveren vanwege een straf die hij kreeg. 

primoz roglic en ploeggenoten

Primoz Roglic leek gisteren op de zware klim naar Cuiti Negru in de Asturias weer een beetje tijd te sprokkelen op rodetruidrager Ben O'Connor. Allicht wat minder dan hij gehoopt had, want de Sloveen kwam maar 38 seconden eerder boven dan de nummer één van het klassement, die dat dus bleef.

Roglic bestraft voor stayeren achter de auto

Sterker nog, na afloop zag de Australiër dat zijn voorsprong niet was geslonken tot onder minuut, maar nog met 1'03 nog steeds net boven de minuut bleef. Reden daarvoor was een ingreep van de jury na afloop. Die bestrafte Primoz Roglic namelijk voor stayeren achter z'n eigen ploegleidersauto.

Dat zien we wel vaker op willekeurige momenten gebeuren - weet je nog, het WK voor beloften van Harrogate waar Nils Eekhoff na een val terugkwam achter de auto en vrij willekeurig het slachtoffer werd van de jury. Maar nu zit het toch wel wat anders, en zullen er maar weinig mensen te vinden zijn die de 20 strafseconden die Roglic aan z'n broek kreeg onterecht vinden.

Geplande fietswissel

De Sloveen dook namelijk niet achter de ploegleidersauto na mechanische pech of een val, maar na een geplande fietswissel. Met het oog op de zware klim met stijgingspercentages van 24 procent besloot Roglic voor een andere fiets te kiezen, eentje met een enkel voorblad en een grotere cassette achter, zodat de ketting niet zo scheef ligt op de steile stukken - dat rijdt efficiënter.

Hieronder zie je de beelden van de Spaanse Eurosport van de stop van Roglic en hoe hij met hulp van de ploegleidersauto en een ploegmaat terugkeert in het peloton op z'n nieuwe fiets.

Roglic heeft de komende dagen nog genoeg klimmen tegoed om de voorsprong van O'Connor goed te maken. Vandaag op de rustdag zal dat uiteraard niet lukken, maar morgen met aankomst op de bekende Lagos de Covadonga. Op woensdag en donderdag zijn er geen aankomsten bergop, maar op vrijdag en zaterdag is het weer aan de klimmers. En dan is er natuurlijk ook de afsluitende tijdrit in Madrid nog.

Vuelta a España
  • Twitter NBC