📸 Winterwonderland in de Alpen! Galibier en Stelvio liggen al onder een laag sneeuw (en Puck Pieterse zag het van dichtbij)

Puck Pieterse bedwong met haar vriend de Stelvio. Dat kon nog net qua sneeuw. De Galibier was ze niet gelukt, tenzij op een snowboard...

de top van de stelvio

In Nederland en België lijken we een heerlijk nazomerweekje tegemoet te gaan, maar elders in Europa is het heel wat slechter weer. In Midden-Europa kwam het met bakken uit de hemel en in de Alpen was het al een beetje winter. Een beetje? Op de Galibier lag een dik pak sneeuw.

Puck Pieterse en vriend op de Stelvio

Maar we gaan eerst even naar de Stelvio, die andere Alpenreus in Italië. Puck Pieterse en haar vriend, Visma | Lease a Bike-belofterenner Darren van Bekkum (komend seizoen Astana) leggen daar met een hoogtestage de laatste hand aan hun WK-voorbereiding - het WK in Zürich staat over twee weken op het programma.

Ze deden een paar dagen geleden een rit vanuit het bekende hoogtestage-oord Livigno, waar ook Pieterse en Van Bekkum verblijven, naar de Stelvio en weer terug. Een rit van 112 kilometer met ruim 3.500 hoogtemeters, waarin de wereldkampioene mountainbike bijna vijfenhalf uur op de fiets zat.

Nu is ze in de winter wel wat gewend qua temperaturen in het veldrijden, maar echt heel warm zal het toch niet zijn geweest rond de top van de Stelvio. Op de top poseren ze in de sneeuwresten (swipe voor de foto's naar rechts).

Galibier

Die sneeuw is nog niets vergeleken bij wat er op de Galbier is gevallen. De Stelvio en Galibier zijn ongeveer even hoog, maar in de Franse Alpen is duidelijk nog wat meer sneeuw gevallen.

Op onderstaande foto van een Frans meteorologisch account op Twitter is te zien dat het bord op de top van de Galbier nog maar nauwelijks zichtbaar is. En wie er weleens is geweest, weet hoe hoog dat bord staat (en dan bedoelen we niet de 2600 meters hoogte, maar dat het op de pas ook nog op een verhoging staat).

Deze sneeuw midden september had vier jaar geleden flink roet in het eten kunnen gooien. Toen vond de Tour de France vanwege het vermaledijde coronavirus namelijk plaats in september. Er was toen ook een passage over de Galibier. De Tour van 2020 was de eerste van Tadej Pogacar. In de slottijdrit reed hij Primoz Roglic uit het geel op Planche de Belles Filles.

Pelotonpraat
  • Webcam Stelvio