Dit zijn de 10 hoogste, geasfalteerde bergwegen in Europa

Gisteren ging de Tour over de Col de la Bonette. Het dak van de Tour, maar ook in dit lijstje gooit deze berg hoge ogen. Bovenaan staat-ie niet. 

Giro D’Italia 2017 stage 16

1) Pico Veleta - 3398 meter

Nergens in Europa kan je op een geasfalteerde weg hoger klimmen dan in de Sierre Nevada, een bergketen in het Zuiden van Spanje. Pico Veleta is maar liefst 42,4 kilometer lang en stijgt aan 6.5% gemiddeld!

Omdat de weg zo hoog is, ligt er ook in de zomer sneeuw op de flanken. Bomen en gras groeien er op de top niet, waardoor het lijkt of je op de maan aan het fietsen bent. Tadej Pogacar heeft de hoogste bergpas van Europa vorig jaar samen met vriendin Urška Žigart van zijn bucket list geschrapt.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Tadej Pogačar (@tadejpogacar)

2) Ötztaler Gletscherstraße - 2830 meter

3) Col de la Bonette - 2802 meter

De derde hoogste bergpas van Europa vormde gisteren het dak van de Tour. Het dak lag overigens nooit eerder zo hoog. De klim, gelegen in de Zuid-Franse Alpen, is 23 kilometer lang en de weg loopt op aan 6.9% gemiddeld.

4) Col de l’Iséran - 2770 meter

Col de l'Iséran is een bekende berg uit de Ronde van Frankrijk. De laatste keer dat de renners hem moesten betwisten, was tijdens de apocalyptische 19e etappe in de Tour van 2019. Die etappe werd geneutraliseerd door sneeuwval en hevige modderstromen in de afdaling.

Col de l'Iséran is een drietrapsraket van maar liefst 47 kilometer. Vanaf Bonneval-sur-Arc is het 13 kilometer klimmen aan 7.3% gemiddeld. Voor een epische ervaring moet je die Alpenreus in juni beklimmen, want dan fiets je tussen sneeuwmuren!

5) Passo Stelvio - 2758 meter

Over een goeie maand vormt de loodzware Stelvio het dak van de Giro d'Italia. De mythische klim is vanuit Prato 24.1 kilometer lang, telt 48 haarspeldbochten en stijgt aan 7.6% gemiddeld.

Foto: Unsplash/David Marcu

6) De Kaunertaler Gletcherstrasse - 2750 meter

7) Col d’Agnel - 2744 meter

De Agnelpas ligt in de Cottische Alpen, op de grens tussen Italië en Frankrijk. Deze Alpenreus heeft tijdens de Giro en Tour al mooie gevechten opgeleverd. De klim is 20,7 kilometer lang en stijgt aan 6.6% gemiddeld. Op het einde is de weg erg smal, bochtig en steil. Opletten voor overstekende marmotten in de afdaling!

Foto LB/RB/Cor Vos © 2016

8) Col du Galibier - 2646 meter

De Galibier is een wereldberoemde berg in de Franse Alpen. Je kan op vijf manieren naar boven klimmen. Vanuit Valoire is de Galibier 17 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.2%. Vanuit Briançon is het 23 kilometer klimmen aan 5.1%.

De Galibier is al heel vaak het strijdtoneel van epische Tourgevechten geweest. De voet is enkel te bereiken via Col du Télégraphe of de Col du Lautaret, waardoor het één van de zwaarste Alpencols uit de wielergeschiedenis is.

9) Passo di Gavia - 2621

Passo di Gavia is een bijzonder mooie, maar ook super zware klim in de Italiaanse Alpen. De klim is 19,6 kilometer lang en stijgt aan 7.4% gemiddeld. Vanwege de grote hoeveelheden sneeuw is de weg vaak nog tot juni afgesloten voor verkeer.

In de Giro hebben de renners die barre weersomstandigheden één keer aan den lijve mogen ondervinden. Op 5 juni 1988 moest het peloton hevige sneeuwval en ijskoude temperaturen rond het vriespunt trotseren. De Nederlander Johan van der Velde kwam in korte broek en korte mouwen als eerste boven. 

Photo Cor Vos © 2021

In een berghut op de top zijn foto's terug te vinden van die epische etappe. Pas in 2019 werd de klim nog eens in het parkoers van de Giro opgenomen, maar opnieuw viel de sneeuw met bakken uit de lucht. De etappe werd afgelast. Twee maanden later werd de klim ook geschrapt uit de Giro Rosa vanwege lawinegevaar (op 4 juli!).

10) Colle del Nivolet - 2618 meter

Een andere prachtige berg in de Italiaanse Alpen is Colle del Nivolet. Die is met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.6% niet bijzonder steil, maar met een lengte van 46,4 kilometer wel vreselijk lang. Het percentage is overigens wat vertekend door het grillige verloop.

Achtergrond
  • Photo LB/RB/Cor Vos © 2017