Pogacar relativeert 'ruzie' tussen Ayuso & Almeida, Dumoulin denkt er anders over: 'Zijn werk was twijfelachtig'

Rijden er dan toch te veel pseudo-kopmannen bij UAE Team Emirates?

Almeida

UAE Team Emirates heeft tijdens de eerste Alpenrit in de Tour uitgepakt met een ware machtsontplooiing op de flanken van Col du Galibier. Hun kopman werd goed omringd door het besneeuwde hooggebergte gesleurd, waarna Tadej Pogacar voor de kers op de taart zorgde door solo de rit te winnen én het geel te heroveren.

Perfect dagje dus voor de ploeg uit de Emiraten, of toch niet helemaal? Een opvallend handgebaar van João Almeida richting ploegmakker Juan Ayuso, op drie kilometer van de top, zindert nog steeds na. Het leek erop dat de Portugees zich boos maakte omdat de Spanjaard een beurt oversloeg.

Volgens Tom Dumoulin woedde wel degelijk een verhitte discussie binnen de ploeg van Pogacar. De analist bij NOS vermoedt dat Ayuso zich niet 100% ten dienste van zijn kopman wil opstellen. "Ayuso zat al het hele weekend niet bij zijn ploeg."

"Het is een beetje een normale gang van zaken dat je als eenheid rijdt en een plannetje smeedt. Maar Ayuso zat steeds achterin, en leek het moeilijk te hebben. Af en toe zat hij zelfs aan het elastiek."

'Niet leeggereden'

"Almeida moest hem echt naar voren roepen om een keer te helpen", gaat Dumoulin verder. "Vervolgens helpt hij wel, maar wordt hij ook derde in de rit. Dan vraag ik me af: ‘Ayuso, heb je wel alles gegeven voor je kopman?’ Hij heeft zich duidelijk niet leeggereden. Dat creëerde ergernis bij Almeida, volledig terecht."

"In zijn achterhoofd vindt Ayuso het wel leuk dat hij vierde staat in het klassement en misschien nog op het podium eindigt. En dat kan ook als je eerst je kopman volledig steunt en dan doorrijdt naar de finish. Maar nu was zijn werk heel twijfelachtig. Daar gaat binnen de ploeg nog wel over gesproken worden."

Pogacar relativeert

Volgens Pogacar was er niets bijzonder aan de hand. "Ah”, relativeerde hij. “Er was gewoon heel veel volk en heel veel lawaai. Dan moet je wel brullen als je wil communiceren. Zelfs als je iemand zou willen zeggen 'I love you', zou het lijken alsof je boos bent wanneer je vol gas koerst. Misschien leek João even boos, maar dat was niet zo, de ploeg reed een super goede race."