Evenepoel is tevreden over tweede plek, maar vond afdaling wel eng: 'Paar keer weggegleden op ijswater'

Remco Evenepoel heeft de gevreesde Galibier-etappe prima verteerd en klom zelfs naar de tweede plek in het algemene klassement!

Evenepoel

Remco Evenepoel heeft indruk gemaakt in de vierde etappe van de Ronde van Frankrijk. Het peloton trok vandaag door de Alpen naar het dak van de Tour (Col du Galibier, 2627 meter). Evenepoel, die het doorgaans moeilijk heeft boven 2000 meter, finishte knap tweede op 35 seconden van ritwinnaar Tadej Pogcar.

"Dat doet veel deugd", opende de leider van het jongerenklassement het interview met de Belgische pers. "Het is altijd positief om tweede te eindigen achter de beste coureur ter wereld. Ik denk dat we ons niets te beklagen hebben. Er is niet aan te merken op onze strategie en het wedstrijdsverloop. Het was een goede dag voor ons."

Moeilijk ademen

Evenepoel heeft de gevreesde Galibier (22.9 km, 5.1%) prima verteerd, maar voelde dat wel aan zijn longen. "Eens je boven de 2000 meter komt en het tempo gelijk blijft, voel je toch wel dat het wat moeilijker ademen wordt en dat de tempoversnellingen wat moeilijker te verteren zijn. Zeker als Tadej aanvalt op bijna 2600 meter."

"Het was een heel stevige aanval. Ik heb geprobeerd om te volgen, maar dat was nog iets te veel boven mijn niveau. Ik heb gewoon geprobeerd zo rap mogelijk naar boven te rijden. Ik wist dat er op de top boniseconden lagen."

Ijswater

"Vervolgens moesten we volle bak naar beneden rijden en er lag ijswater op de baan. Dat was wel wat beangstigend. Ik ben een paar keer weggegleden. Dat is niet tof voor het vertrouwen. Ik heb me zo rap mogelijk naar beneden gegooid. Uiteindelijk wordt ik tweede en verlies ik een dikke halve minuut op Tadej, dus mooie etappe."

Lof voor ploeg

Superknechten Mikel Landa en Jan Hirt leverden prima werk door hun kopman door het hooggebergte te sleuren. "Ze waren heel sterk. En Hirt heeft al een Giro in de benen zitten! Ze moesten op de afspraak zijn en dat waren ze ook."

"En de rest doet ook z'n best. Ze hebben allemaal meegedraaid tot de voet van de Galibier, buiten Yves natuurlijk wat logisch is. Ik heb een topploeg gezien vandaag en dat is motiverend voor mij voor de komende twee weken."

Nieuws
  • Cor Vos