Pogacar deelt ferme tik uit op Galibier: 'Ik wilde hard toeslaan vandaag'

Het Sloveense wonderkind deelde in de vierde etappe al een flinke waarschuwing uit aan zijn rivalen.

Pogacar

Tadej Pogacar heeft na amper vier dagen in de Ronde van Frankrijk al een gooi gedaan naar eindwinst. De Sloveen trok ten aanval op enkele honderden meters van de top van Col du Galibier (het dak van deze Tour) en bereikte na een gevaarlijke afdaling solo de finish in Valoire.

Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel konden even volgen, maar werden al snel overboord gekieperd. Evenepoel won het sprintje om de tweede plek en verloor 35 seconden. Jonas Vingegaard kreeg een tik van 37 seconden. Pogacar heroverde ook zijn gele trui.

Hard toeslaan

"Ik ben super blij", opende de kersverse gele trui het flashinterview. "Dit was min of meer het plan. We hebben het als team heel goed uitgevoerd. Het was een droometappe. Ongelofelijk dat ik solo kon finishen."

De Tour is amper vier dagen ver, maar Pogacar had geen zin om de kat uit de boom te kijken. "Ik wilde hard toeslaan vandaag. Ik ken deze rit heel goed. Ik heb hier al veel getraind. Toen ik Siestriere en Montgenevre beklom, voelde het als een thuisetappe. Het was heel leuk om hier te rijden. Ik had veel vertrouwen en goede benen bij de start dus ik wilde het proberen."

Wind en nat wegdek

De strakke wind op de Galibier was een spelbreker. Anders hadden Vingegaard & co wellicht een nog grotere draai om de oren gekregen. "Er was bergop veel tegenwind, maar het team heeft uitstekend werk geleverd. In het wiel viel de wind goed mee."

"Door de wind wilde ik niet te vroeg aanvallen. Ik moest het verschil maken in de laatste honderden meters. Ik kende de afdaling, maar ik was een beetje verrast door het natte wegdek. Dat was een beetje angstaanjagend. Maar het helpt als je de weg kent."

En zo staat de tweevoudige Tourwinnaar al na vier ritten stevig in het geel. Vorig jaar was het net andersom. "Dat is heel goed nieuws. Ik mag blij zijn. Ik ben tevreden over mijn vorm. Laten we het dag per dag bekijken."

Nieuws
  • Cor Vos