Mathieu van der Poel blikt vooruit op EK en WK: 'Twee moeilijke wedstrijden om te winnen'

Van der Poel ziet zichzelf niet als favoriet op het WK en ook op het EK behoort hij volgens zichzelf niet tot de grootste kanshebbers. 

WK Leon Janssen

Terwijl hij had aangekondigd vol voor ritwinst in de laatste etappe van de Renewi Tour te gaan, ging Mathieu van der Poel niet van start in de slotrit. Door een lichte knieblessure, opgelopen bij een merkwaardige manoeuvre in de tijdrit, liet hij de etappe naar Geraardsbergen aan zich voorbij gaan. Uit voorzorg, want er komen nog twee belangrijke afspraken aan.

'EK te makkelijk, WK aan de zware kant'

Van der Poel vertegenwoordigt dit najaar Nederland namelijk op zowel het EK als het WK. Op het Europees kampioenschap in Belgisch Limburg is hij de schaduwkopman, terwijl hij op het wereldkampioenschap in Zürich de uitgesproken kopman is.

Favoriet is hij in beide gevallen niet, zo zegt hij zelf. "Twee moeilijke wedstrijden om te winnen", geeft Van der Poel aan in een interview met het AD. "Het EK is misschien iets te makkelijk en het WK is juist weer aan de zware kant met al dat klimwerk."

Op het EK in België, dat op zondag 15 september geprogrammeerd staat, krijgt Van der Poel een parkoers voorgeschoteld met zes hellingen en acht kasseistroken. Dat klinkt goed, maar de hindernissen liggen in het midden van per parkoers, terwijl de finale vrijwel volledig vlak is. Een kolfje naar de hand voor de sprinters dus, waarvan België er maar liefst vier opstelt.

Juist datzelfde België heeft dan met Wout van Aert ook weer een renner binnen de gelederen die de koers samen met MVDP hard kan maken. "Met zoveel Belgische sprinters zal hij koers willen maken zoals ik", schat de Nederlander het strijdplan van zijn eeuwige rivaal in.

"In het middengedeelte kan het wel lastig worden. Dus we moeten vooral kijken naar landen en renners die niet gebaat zijn bij een massasprint."

Lead-out voor Kooij

Mocht het middenstuk van de wegrit op het EK niet lastig genoeg blijken, dan kan Nederland het strijdplan a la minute wijzigen. Met Olav Kooij stuurt het namelijk een pijlsnelle sprinter, die bovendien sterk is op klassiek terrein, naar het EK. "Een logische keuze", noemt Van der Poel de deelname van Kooij, met wie hij het kopmanschap deelt.

"Of ik een lead-out zal doen voor Olav? Dat is wel het plan. Ik kan mijn ding doen onderweg, maar als het tot een sprint komt, zal ik zeker helpen. Want op dat moment zijn mijn eigen kansen weg."

Van der Poel liet in de Tour opnieuw een paar geweldige lead-outs zien

"Dat is natuurlijk altijd een rare gewaarwording als je rijdt met landen, maar ik denk dat niemand het me kwalijk neemt als ik de lead-out doe voor Olav. Ik ben daar met de Nederlandse selectie", klinkt het duidelijk.

WK in Zürich

Twee weken na het EK in Hasselt staat het WK in Zürich op het programma. Op zondag 29 september wordt de strijd om de regenboogtrui betwist op een parkoers met maar liefst 4.470 hoogtemeters.

Kan de Nederlandse kopman dat wel aan? "Ik hoor overal dat het te zwaar is, maar ik zou niet weten waarom het niet zou kunnen", zei bondscoach Koos Moerenhout er eerder over. Ook de titelverdediger zelf acht zich niet kansloos. "Anders zou ik ook niet gaan", is Van der Poel duidelijk.

"Ik besef dat het moeilijk wordt, maar er zal veel gekeken worden naar anderen en minder naar mij. Dat is wel fijn, al zullen ze me ook niet zomaar laten rijden. Ik hoor niet bij de grote favorieten en misschien geeft dat wel iets meer ruimte", klinkt het.

De kans is dus groot dat de 29-jarige renner bezig is aan zijn laatste weken in zijn geliefde regenboogtrui "Ik heb er echt van genoten om erin te rijden en met de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix de dubbel te kunnen winnen", blikt hij terug. "Dat is uniek en iets wat ik koester."

WK
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht