EK 2024 | België met 4 sprinters naar wegrit, Evenepoel meldt zich af voor de tijdrit

De Belgische wielerbond heeft de selecties voor het EK in Limburg (België bekendgemaakt). 

Merlier Philipsen EK 2024

Niet één, niet twee, niet drie, maar vier sprinters in de wegrit-selectie van België op het aanstaande EK. Het thuisland zet zijn zinnen duidelijk op de Europese titel, maar de vraag is: wie is de kopman?

Snelsten ter wereld

Het parkoers van de wegrit (15-09) in Belgisch Limburg lijkt een beetje op dat van een Vlaamse klassieker: een vlakke aanloop, een heuvelzone met wat kasseienstroken en -hellingen en een vlakke finale. De finish ligt op een lokaal circuit in Hasselt. Veel type renners en dus ook veel type sprinters kunnen winnen op dit parkoers.

Dat lijkt dan ook een van de redenen om niet alleen Jasper Philipsen en Wout van Aert, maar ook Tim Merlier en Jordi Meeus op te stellen. De vier rappe mannen, die allen tot de snelsten ter wereld behoren.

Bovendien krijgen Merlier met Bert Van Lerberghe en Philipsen met Jonas Rickaert ook nog hun vaste lead-out-mannen mee. De selectie wordt compleet gemaakt door hardrijders Laurenz Rex en Tim Declerq. Alles op de sprint dus!

België versus MVDP?

Vorige week werd bekend dat Mathieu van der Poel ook deelneemt aan het EK. Nederland stelt daarnaast ook sprinter Olav Kooij op, die zich prima kan meten met de Belgische sprinters. Het strijdplan voor Nederland lijkt duidelijk: aanvallen met Van der Poel en sprinten met Kooij.

Goed mogelijk dat we dus een strijd tussen de lage landen krijgen, waarbij de grote vraag is of de Belgen de Nederlander kunnen volgen in de heuvelzone. Wout van Aert is dan - net zoals op de Olympische Spelen - de aangewezen persoon om de aanvallen van MVDP te pareren.

Geen Evenepoel in tijdrit

Aanvankelijk zou Remco Evenepoel de tijdrit op het EK betwisten, maar de olympisch kampioen heeft zich afgemeld. De Belg is wat vermoeid na een drukke periode met de Tour de France en de Spelen en verkiest extra rust boven het EK. Evenepoel mikt later dit najaar namelijk op het WK en de Ronde van Lombardije.

Victor Campenaerts en Yves Lampaert rijden wel de tijdrit (11-09). Titelverdediger Joshua Tarling is er niet bij (Groot-Brittanië doet niet mee) en ook de deelname van andere Europese kanonnen is nog niet zeker. Grote kans dus dat de beide Belgen een gooi kunnen doen naar eremetaal.

Geen Kopecky in wegrit

Lotto Kopecky rijdt op het EK in eigen land enkel de tijdrit, niet de wegrit. De selectie voor de wegrit bij de dames bestaat uit Alana Castrique, Audrey De Keersmaeker, Valerie Demey, Marion Norbert-Riberoolle, Marthe Truyen, Jesse Vandenbulcke, Fien Van Eynde en Margot Vanpachtenbeke.

Nieuws
  • Cor Vos