José De Cauwer: 'In de Vuelta zagen we bijna de Van Aert van enkele jaren geleden in de Ronde van Frankrijk'

José De Cauwer heeft de kater van de val van Wout van Aert nog niet helemaal verwerkt en kijkt in de toekomst van de Belg. 

wout van aert in het groen van de vuelta

Hij was aan een droomvuelta bezig na een seizoen vol pech. Wout van Aert won drie ritten en stond aan de leiding in het puntenklassement én het bergklassement. Of hij voor een unicum had kunnen zorgen en beide truien ook naar Madrid had kunnen brengen, zullen we helaas nooit weten.

Van Aert was bijna weer op oude niveau, stelt De Cauwer

Dinsdag kwam hij zwaar ten val nadat de Duitser Felix Engelhardt de bocht voor hem niet hield in een afdaling waar het in eerdere Vuelta's ook al eens misging. Van Aert belandde tegen een rotswand, stapte weer op, maar moest concluderen dat het met een diepe wond in z'n knie niet meer ging.

De beelden van een gedesillusioneerde en groggy Van Aert op de rand van de kofferbak van de ploegleidersauto gingen door merg en been na een seizoen waarin hij toch al zoveel pech had. Het kwam ook bij Sporza-commentator José De Cauwer binnen. Samen met zijn medecommentator Renaat Schotte keek hij op de site van Sporza terug én vooruit.

Nu het nieuws bekend raakte dat het seizoen ten einde is gekomen voor Van Aert stelt Schotte dat die paar seconden in de afdaling heel duur zijn. Weg puntentrui, weg bergtrui, weg ritzege, weg EK, weg WK op de weg én WK gravel, stelt hij.

De Cauwer pikt in. "Dat is jammer. Hij was net aan het opbouwen naar zijn absolute topvorm. In de Vuelta zagen we bijna de Van Aert van enkele jaren geleden in de Ronde van Frankrijk. Nu moet hij weer heropbouwen. Daar kan Van Aert wel zijn tijd voor nemen. De winter komt eraan, hij hoeft zich niet te reppen."

Cross?

De vervroegde winterstop van Van Aert zou als mogelijke heel dunne silver lining kunnen hebben dat hij al vroeg en vol ambitie het veld induikt. De Cauwer waarschuwt daar wel een beetje voor.

"Als dat past in zijn planning richting de klassiekers. Daar moet hij met zijn entourage over beslissen. Maar als hij start, zal het publiek wat van hem verwachten. Zelfs als hij rustig wil beginnen."