Lefevere ziet te veel goede renners met elkaar rijden en pleit voor budget cap: 'Opleidingsteams beginnen cynisch gebeuren te worden'

Patrick Lefevere vertelt altijd wat er op zijn hart ligt. 

Lefevere

De ploegbaas van Soudal Quick-Step vertelt in zijn column in Het Nieuwsblad deze week over zijn bezoek aan de Formule 1 op uitnodiging van Heineken. De wielersport kan in sommige dingen een voorbeeld nemen aan Formule 1, aldus Lefevere. Bijvoorbeeld op het gebied van omarmen van technologie.

Dan is er nog het budget cap waar ze sinds 2021 mee werken in de Formule 1. Lefevere denkt dat dat in de toekomst ook de wielerwereld kan verbeteren. "De FIA (internationale federatie van nationale auto- motorsport- en motorclubs, red.) verplicht de teams om hun investeringen onder ruwweg 130 miljoen euro te houden."

Dat is ook in de wielersport weleens geopperd. "In het wielrennen is zo’n uitgavenplafond ook een monster van Loch Ness dat af en toe boven water komt."

UCI-baas David Lappartient zou zo'n budget cap wel zien zitten. "En ik begrijp waarom. Te veel goede renners rijden met elkaar in plaats van tegen elkaar. Te veel kapitaalkrachtige teams stapelen ook in hun opleidingsteams al de talenten op. Dat begint een heel cynisch gebeuren te worden: we gooien tien eieren tegen een muur en doen verder met datgene dat niet gebroken is."

"Dus ja, een salary cap of budget cap zou het wielrennen beter kunnen maken. Maar kan je in de praktijk iets op poten zetten dat het juiste effect heeft en juridische toetsing doorstaat? Of kom je uit bij een vehikel met duizend en één achterpoortjes dat in de praktijk vooral een lege doos is? Formule 1 slaagt in het eerste, in de koers vrees ik voor het laatste."

Nieuws
  • Cor Vos