WK 2024 | België maakt selecties bekend: Evenepoel enige renner van Soudal Quick-Step in ijzersterk achttal voor de wegrit

België stuurt acht sterke renners naar de wegrit op het WK in Zürich, met Remco Evenepoel uiteraard als speerpunt. 

België op de Spelen met Evenepoel en Stuyven

De Belgische wielerfederatie heeft de selecties voor het komende WK bekendgemaakt. Remco Evenepoel is natuurlijk de kopman. Hij maakte België deze zomer al eens blij met twee gouden medailles op de Olympische Spelen en kan op het WK opnieuw twee titels winnen.

Sterke coureurs

Evenepoel wordt vergezeld door een groep sterke coureurs. De 24-jarige vedette is echter niet de enige die een medaille kan veroveren namens België. Zo is ook Maxim Van Gils ook een kanshebber voor de regenboogtrui op zondag 29 september. Een kleinere kanshebber weliswaar, maar toch een kanshebber.

De renner van Lotto-Dstny reed een bijzonder sterk voorjaar met derde plaatsen in Strade Bianche en de Waalse Pijl en werd vierde in Luik-Bastenaken-Luik. Het heuvelachtige parkoers in Zürich ligt hem dan ook als gegoten.

Naast Evenepoel en Van Gils is ook Tim Wellens (UAE Team Emirates) iemand die lang mee moet kunnen op het parkoers met zo'n 4.500 hoogtemeters. Dat geldt uiteraard ook voor Laurens De Plus (INEOS), Tiesj Benoot (Visma | LAB) en Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), waarvan die laatste ook nog eens een sterke sprint na een zware koers in huis heeft.

De ervaren hardrijders en klassiekerrenners Jasper Stuyven (Lidl-Trek) en Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) completeren de selectie. Bondscoach Sven Vanthourenhout - die na dit WK stopt - stuurt dus geen pure knechten voor bijvoorbeeld de eerste wedstrijduren naar de wegrit in Zürich.

Geen ploeggenoten van Evenepoel

Opvallend aan de achtkoppige wegrit-selectie van België is dat zeven ploegen vertegenwoordigd zijn. Evenepoels ploegmaats Louis Vervaeke, Mauri Vansevenant en Ilan Van Wilder ontbreken in de selectie. Dat terwijl zij doorgaans belangrijke knechten voor de Aerokogel van Schepdaal zijn in klimkoersen als Luik en San Sebastian.

De drie van Soudal Quick-Step staan dan wel weer op de reservelijst. Echter, ook daar moeten zij nog één iemand voor zich dulden. Lennert Van Eetvelt is namelijk de eerste reserve bij België.

Tijdrit-, beloften-& vrouwenselectie

Naast de wegrit rijdt Remco Evenepoel ook de tijdrit in Zwitserland. Daar verdedigt hij zijn wereldtitel van 2023. Victor Campenaerts is de tweede renner die België vertegenwoordigt op het WK tijdrijden, dat plaatsvindt op zondag 22 september.

Daar waar België bij de mannen natuurlijk een topfavoriet in huis heeft, is dat bij de vrouwen natuurlijk hetzelfde verhaal. Uittredend kampioene Lotte Kopecky maakt op het parkoers in Zürich een uitermate grote kans om haar titel te prolongeren.

Kopecky wordt op zaterdag 28 september vergezeld door Lotte Claes, Valerie Demey, Lore De Schepper, Julie De Wilde, Julie Van de Velde, Margot Vanpachtenbeke en bollentruiwinnares van de Tour Femmes: Justine Ghekiere. Kopecky rijdt op zondag 22 september ook het tijdrit-WK. Dat doet ze samen met De Wilde.

Bij de beloften heeft België drie kanshebbers in huis: Alec Segaert, Jarno Widar en William Junior Lecerf. Zij rijden het wereldakampioenschap U23 samen met Aaron Dockx, Robin Orins en Emiel Verstrynge. De tijdit bij de beloften wordt betwist door Robin Orins, Noah Vandenbranden en topfavoriet Alec Segaert.

Nieuws
  • Cor Vos