Sven Vanthourenhout stopt na WK in Zürich als bondscoach van België

De wegen van de Belgische wielerfederatie en de huidige bondscoach Sven Vanthourenhout scheiden na afloop van het komende wereldkampioenschap.

Sven Vanthourenhout met Remco Evenepoel

Nadat hij al sinds 2017 actief was binnen de federatie, is het tijdperk van Sven Vanthourenhout bij Belgian Cycling voorbij. De federatie meldt in een persbericht dat het na het WK in Zürich afscheid neemt van de huidige bondscoach.

Na onderling overleg

Vanthourenhout begon bij de federatie als bondscoach voor de veldrijders. Dat combineerde hij later met andere taak van sportief verantwoordelijke voor de wegrenners. Dat de federatie en de bondscoach uit elkaar gaan is een beslissing die na onderling overleg werd genomen, blijkt uit het persbericht.

De Belgische equipe was zeer succesvol onder Vanthourenhout, met als hoogte punt de wereldtitels en de dubbele olympische titel van Remco Evenepoel. Belgian Cycling noemt Vanthourenhout dan ook "één van de meest succesvolle coaches in de geschiedenis" en wenst hem openlijk succes.

Nu naar UAE?

Het vertrek van Vanthourenhout komt niet geheel als een verrassing. Ruim een maand geleden kwam al naar buiten dat de West-Vlaming op veel belangstelling kon rekenen. Vooral na de gewonnen gouden medailles van Evenepoel op de Spelen.

Zowel UAE Team Emirates als Soudal Quick-Step en Red Bull-BORA-hansgrohe zouden geïnteresseerd zijn. "Ik kan niet ontkennen dat ik gecharmeerd ben door bepaalde voorstellen van ploegen waar ik niet zelf aan dacht", zei Vanthourenhout daarover.

De voorstellen van UAE zouden het meest concreet zijn, wat de kans groot maakt dat de Belg volgend jaar actief is als coach bij de ploeg van Tadej Pogacar. Hierover is op dit moment echter nog niets bekend.

Nieuws
  • Cor Vos