José De Cauwer over bondscoach Vanthourenhout: 'Ik denk dat hij qua mental coaching absoluut aan de top staat'

De Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout neemt na het WK afscheid.

Vanthourenhout

In de wandelgangen worden Greg Van Avermaet en Serge Pauwels genoemd als opvolgers van Vanthourenhout, die op zijn beurt genoemd wordt als nieuwe ploegleider van UAE Team Emirates of Soudal Quick-Step. Na het EK en het WK zal er meer bekend worden over de toekomst van de Vlaming.

In gesprek met Sporza Daily kijkt commentator José De Cauwer terug op de tijd van de bondscoach. De laatste jaren volgden vele successen, maar er was ook het WK in 2021 in eigen land. Dat ging de mist in en leverde wrevel op tussen de kopmannen Wout van Aert en Remco Evenepoel.

Vanthourenhout zorgde ervoor dat hun relatie gelijmd werd en een jaar later werd Evenepoel wereldkampioen in Wollongong. De Cauwer: "Het WK in Leuven was niet goed en daar heeft hij lessen uitgetrokken. Dat heeft hem gemaakt tot wie hij is."

Waarin blonk Vanthourenhout uit volgens De Cauwer? "Ik denk dat hij qua mental coaching absoluut aan de top staat. Hij neemt het menselijke aan en is communicatief heel goed. Niet alleen naar zijn renners toe, maar ook naar de pers of andere mensen. Dat is allemaal heel belangrijk."

Hetzelfde profiel

Wat voor type moet hem opvolgen volgens De Cauwer? "Graag van hetzelfde profiel. Zijn profiel was een ideale combinatie. Recht voor de vuist en luisteren naar zijn renners. Niet daarom de renners altijd volgen. Daar gaat het niet over, maar wel overleggen met merkenploegen, de planning volgen. Dat is een gave die elke coach in elke sport nodig heeft."

Over de toekomst van Vanthourenhout heeft De Cauwer het niet met hem gehad. "Dat is moeilijk te zeggen. De namen zijn bekend, maar ik zou het niet weten. Ik heb een goede band met Sven, maar daar ga ik hem nu niet over bellen."

Nieuws
  • Cor Vos