'Staat de Eiffeltoren erbij, zo?': José De Cauwer zag Evenepoel drie dagen voor olympische wegrit al 'met zijn armen wijd op de meet'

José De Cauwer deelt na afloop van het wielerseizoen een bijzondere anektode over Remco Evenepoel in Parijs. 

De Cauwer over Evenepoel in Parijs

Nu ook de Ronde van Lombardije achter ons ligt, is het wielerseizoen zo goed als voorbij. De tijd om terug te blikken is daarmee aangebroken. José De Cauwer deed dat direct na de Koers van de Vallende Bladeren met een leuke anekdote over Remco Evenepoel.

Eiffeltoren

Renaat Schotte vroeg De Cauwer in de Lombardije-uitzending van Sporza naar het hoogtepunt van het wielerjaar 2024. "De beleving van de Olympische Spelen", zei de commentator zonder erover te hoeven nadenken.

"Die waren heel belangrijk voor België. En natuurlijk dat beeld van Remco aan de Eiffeltoren...", doelt hij op de finishfoto van Evenepoel na zijn gouden race in Parijs.

En precies over dat moment deelt De Cauwer vervolgens een bijzondere anekdote. "Ik zal eens iets vertellen wat ik eigenlijk nog nooit verteld heb", lacht de 75-jarige oud-bondscoach van België.

'Sven, Sven!'

Drie dagen voor de wegrit in Parijs waren de renners bezig met hun parkoersverkenning. Op dat moment liep De Cauwer rond in de buurt van de Eiffeltoren. Daar zag hij Evenepoel zijn zegegebaar al oefenen in gezelschap van de Belgische bondscoach.

"Ik zie Sven Vanthourenhout met de brommer voor Remco Evenepoel voorbij rijden", aldus De Cauwer. "Plots roept Remco: Sven, Sven! De bondscoach kijkt om en Remco staat met zijn armen wijd. Dan vraagt hij: staat de Eiffeltoren erbij, zo? Sven geeft aan van wel."

Een paar dagen later schreef Evenepoel Belgische wielergeschiedenis door zijn tweede gouden plak op de Spelen te veroveren. "Achteraf komt Sven naar mij en zegt hij: kun je je dat nu voorstellen?", gaat De Cauwer verder. "Dat hij drie dagen op voorhand vraagt of het een mooie foto zou zijn? Dan kun je zeggen dat Evenepoel er écht mee bezig was."