Roodhooft over doel Van der Poel in Ronde van Luxemburg: 'Extra koersdagen zullen hem van pas komen, maar een ritje zou ook wel eens deugd doen'

Mathieu van der Poel start vandaag in de Ronde van Luxemburg. 

Poel

In Luxemburg zal Van der Poel onder anderen strijden tegen Marc Hirschi, Juan Ayuso, Wilco Kelderman, Mattias Skjelmose en Mads Pedersen. Kortom, de wereldkampioen zal na de Ronde van Luxemburg weten hoe hij ervoor staat in aanloop naar het WK in Zürich.

Op het EK afgelopen weekend was Van der Poel zeer actief, maar was het parkoers al met al niet zwaar genoeg om een verschil te maken. Toch was Alpecin-Deceuninck-ploegleider Christoph Roodhooft blij met het optreden van Van der Poel. "Mathieu heeft er een harde koers proberen van te maken. En in het vooruitzicht van het komende WK, zijn absolute hoofddoel dit najaar, was dat goed", zo vertelt hij tegen Het Laatste Nieuws.

Het parkoers was dus niet zwaar genoeg, maar Roodhooft geeft toe dat Van der Poel ook nog niet in optimale doen was. "Niet vergeten dat hij pas twee dagen terug was van hoogte. Met een paar pionnen meer aan boord reikt die laatste vlucht met Pedersen en Laporte misschien wél tot de finish."

"Daar miste hij bijvoorbeeld een altijd voluit koersende Wout van Aert als bondgenoot. Hoewel, het had de Belgische tactiek niet veranderd, denk ik. Een sprint was het hoe dan ook geworden."

Ritzege

In Luxemburg wacht vandaag een ritje met een explosieve slotfase. Op ruim tien kilometer van de meet ligt een klimmetje van 1,8 kilometer aan 8,6 procent. Goed om de klimmersbenen te testen tegen jongens als Hirschi. Een dag later is nog geschikter voor Van der Poel vanwege een hupje op vier kilometer van het einde.

Op vrijdag wacht een loodzware rit met bijna vierduizend hoogtemeters en vooral zeer steile beklimmingen in de slotfase. Zaterdag is de individuele tijdrit, terwijl de Ronde van Luxemburg wordt afgesloten met wederom een ritje met een heuveltje net voor de finish.

Roodhooft: "Zoals hij zondag zelf al aangaf: vijf dagen extra competitie zullen hem van pas komen. Het hadden er gerust nog wat méér mogen zijn. Maar ja, het is niet anders. Het algemeen klassement wordt niet meteen een doel, maar een ritzege zou hem uiteraard wel eens deugd doen. Dat mag er zeker bij."