Tadej Pogacar over sterk verbeterde voeding: 'Vijf jaar geleden scheet ik altijd in m'n broek na een zware etappe'

Tadej Pogacar komt uitgebreid aan het woord over voeding. Hij doet toch wel een paar opzienbarende uitspraken...

Achtergrond André van den Ende

Tadej Pogacar hoopt zondag voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen wielrennen te worden. Het zou een kroon zetten op een werkelijk waar prachtig seizoen, waarin de Sloveen sterker was dan ooit. Hij won de Giro, de Tour en tal van eendagswedstrijden.

Pogacar over z'n voeding

Eigenlijk kende hij maar één zwakker momentje, toen hij in de Tour een sprintje om de dagzege verloor van Jonas Vingegaard. Naar verluidt had Pogacar toen een hongerklop(je) - op het podium stond hij al flink bij te eten.

Naast de hitte was voeding altijd al een wat heikel punt bij Pogacar. In een podcast met Peter Attia, een Canadees/Amerikaanse topwetenschapper (o.a. Stanford) op het gebied van gezondheid gaat de kopman van UAE Team Emirates in op zijn voedingsgewoontes.

Hij vertelt bijvoorbeeld hoe hij zijn koolhydratenopname regelt. "Wij hebben bidons met 30 gram koolhydraten erin en bidons met 60 gram koolhydraten. Die eerste neem ik liever, want dan kun je, en moet je, er ook nog gewoon bij eten. Maar in écht zware etappes kies ik voor die met 60, want dan heb je geen tijd en is het te lastig om te eten."

Geen maagproblemen meer

Pogacar doet ook uit de doeken dat er voor hem een hoop is veranderd op het gebied van voeding. Tegenwoordig moeten en willen renners 120 gram koolhydraten per uur tot zich nemen om mee te kunnen doen. Door dat te doen, beginnen ze helemaal fris en afgetopt aan de finale van de koers (hier zie je wat zoveel koolhydraten in 'normalemenseneten' is).

"Vijf jaar geleden was het echt nog echt onmogelijk om 120 gram koolhydraten per uur te eten. Onze sponsor Enervit en onze voedingsdeskundige maken nu speciale gelletjes, met de juiste verhoudingen glucose en fructose. Daardoor heb ik nu geen maagproblemen meer, maar vijf jaar geleden scheet ik altijd in m'n broek na een zware bergetappe of eendagswedstrijd, haha. Maar nu heb ik dus zelfs met 120 gram koolhydraten per uur eten geen last van m'n maag. Het zal ook wel een beetje gewenning zijn."

Hier bekijk je de hele podcast met Pogacar (onder de video lichten wij er nog een stukje uit in tekst)

Eetbuien voorkomen door gewoon chocola te eten

Pogacar komt ook nog te spreken of z'n offseason en wat hij buiten het fietsen allemaal wel en niet eet. Hij lijkt niet zo bezeten met z'n gewicht te zijn als sommige andere renners. En dat heeft juist weer een professionele reden. "Buiten het seizoen ben ik denk ik rond de 69 kilo (tijdens het seizoen zou Pogacar 64 kilo zijn, red.) Misschien een keer 70 na een feestje ofzo, maar dat is dan vooral ook veel vocht, haha."

"Ik zeg nooit tegen mezelf dat ik geen taart of chocola mag. Uiteraard wel alles met mate. Als je een maand of zelfs zes maanden geen chocola eet, zul je op een gegeven moment breken en losgaan. Dat vind ik geen gezonde relatie met voeding. Het moet allemaal in balans zijn. Ik heb nu, op deze manier, ook geen last van echte eetbuien in de winter."

Achtergrond
  • YouTube Peter Attia
Bekijk het originele bericht