Dit is wat een wielrenner eet tijdens een zware koers, maar dan in snoepkikkertjes, Marsen, patat en meer

Hoeveel snoepkikkertjes moeten profs eten om in de Ronde van Vlaanderen genoeg energie te hebben? We zochten het uit!

In het wielrennen is voeding de nieuwe heilige graal. Eten wordt afgewogen tot op de gram en wielerploegen hebben bijna meer diëtisten in dienst dan mecaniciens. De tijd van zomaar een bord pasta erin kieperen is voorbij.

Wat weleens vergeten wordt, is dat wielrenners heeeeeeel veel eten. Voor en na de koers om eiwitten en koolhydraten weer aan te vullen, maar ook tijdens de koers. Dan gaat het om zoveel mogelijk koolhydraten weg zien te stouwen.

Het gestegen niveau van het peloton wordt daar sterk aan gelinkt. Waar men vroeger dacht dat een mens niet meer dan 60 gram koolhydraten per uur kon verwerken, blijkt dat nu toch een stuk meer te zijn. Sommige renners kunnen wel 120 gram koolhydraten per uur aan, het is bijvoorbeeld één van de kwaliteiten van Mathieu van der Poel.

Renners eten tijdens een koers vooral gelletjes en reepjes, maar ook net drinken is eten (sportdrank die steeds meer koolhydraten bevat). Maar wat nou als we het eens omrekenen naar wat bekende lekkernijen?

Daarbij gaan we uit van een renner die 100 gram koolhydraten per uur kan wegstouwen en als koers nemen een monument; daar zitten de renners ongeveer zes uur op de fiets. Oké, daar gaan we.

Snoepkikkertjes

100 gram snoepkikkertjes bevat volgens Candyonline 53 gram koolhydraten. In een kiloverpakking zitten er volgens diezelfde site 150. Dat maakt dus dat je die hele kiloverpakking moet opeten en dan nog zo'n 100 gram erbij. Kom je in totaal toch op minimaal 165 snoepkikkertjes tijdens de Ronde van Vlaanderen.

Minimarsjes

De website met de welluidende naam Fatsecret meldt dat de kleine variante van de welbekende Mars-reep 12,8 gram koolhydraten bevat. Dat maakt (600:12,8) 47 minimarsjes weghappen om een monument zonder hongerklop te finishen.

Hagelslag (puur)

Een wat ingewikkeldere rekensom. Fatsecret meldt namelijk dat een portie (20 gram) hagelslag (De Ruijter) 13 gram koolhydraten bevat. In een normaal pak zit 390 gram. Een pak telt dus 19,5 portie. Met 19,5 x 13 gram kom je op zo'n 250 gram koolhydraten. Dus na twee pakken hagelslag moet je een derde pak nog voor een kleine 1/3 aanspreken.

Patatje met

Volgens Fatsecret heeft een patatje met (van de Smullers, vrij specifiek) 38 gram koolhydraten. Dat betekent dus dat je op de fiets (600:38) 16 patatjes met moet eten om je koolhydraten binnen te krijgen. (De calorieën van een patje met zitten voor - verrassing, verrassing! - in vet.)

Marshmallows

Één marshmallow bevat, andermaal volgens Fatsecret, 5 gram koolhydraten. Een simpele rekensom leert dan dat je voor je 600 gram koolhydraten  (600:5) 120 marshmallows moet eten om tijdens een lange en zware koers mee te kunnen doen voor de zege

Pelotonpraat
  • Beeld: Bol.com