🎥 Prachtig! Taco van der Hoorn wint Elfstedenrace anderhalf jaar na horrorcrash: 'Dat ik überhaupt weer normaal kon leven was nog maar de vraag'

Nederlander Taco van der Hoorn (30) heeft in Friesland de Elfstedenrace op zijn naam geschreven. 

Nieuws Leon Janssen

Precies anderhalf jaar na zijn lelijke valpartij in de Ronde van Vlaanderen van 2023 heeft Taco van der Hoorn weer gewonnen. De 30-jarige renner van Intermarché-Wanty soleerde woensdag naar de zege in de Betcity Elfstedenrace. "Dit doet me heel veel", zei de Nederlander na afloop.

Zware waaierkoers

De startlijst van de vlakke 1.1 koers stond vol met hongerige sprinters. Zo golden Dylan Groenewegen, Gerben Thijssen en Fabio Jakobsen vooraf als topfavorieten. Echter, al vlak na de start konden zij hun ambities in de prullenbak deponeren.

Waaiers zorgden er namelijk voor dat het peloton al vroeg uiteen spatte. Een grote groep - met dus Van der Hoorn - reed weg en bleef weg. In de finale sprong de uiteindelijke winnaar weg met Christophe Laporte, Lionel Taiminiaux, Elmar Reinders en Jelte Krijnsen.

Uiteindelijk verschalkte Van der Hoorn zijn medevluchters met een sluwe aanval. Op een paar kilometer van het einde sloop hij weg en reed hij solo naar de overwinning. Krijnsen (die een thuiswedstrijd betwiste) werd tweede, voor Laporte.

'Maandenlang langs de kant gestaan'

"Heel bijzonder, dit doet me heel veel", reageerde Van der Hoorn zichtbaar geëmotioneerd na afloop voor de camera's. Niet gek, want de 30-jarige renner kwam exact anderhalf jaar geleden zwaar ten val in de Ronde van Vlaanderen. Daar liep hij een zware hersenschudding.

"Ik heb echt meer dan een jaar niet kunnen fietsen en maandenlang langs de kant gestaan", aldus de aanvaller pur sang over zijn lange revalidatie. "Ik dacht dat ik nooit meer wielrenner kon worden. Dat ik überhaupt weer normaal kon leven was nog maar de vraag. Het is heel zwaar geweest."

Nadat hij in totaal zestien maanden uit de roulatie was, krabbelde Van der Hoorn weer op en kon hij dit najaar eindelijk weer koersen. Hij voelde zich direct goed, maar kon dat tot vandaag nog niet tonen. "De koersen waren te makkelijk, maar nu was er eindelijk een beetje wind", klonk hij opgelucht. "Ja, nu lukte het. Dat is echt fantastisch."

'Ik wist dat ik moest aanvallen'

Van der Hoorn kennen we als een aanvaller die zeer bedachtzaam te werk gaat. Ook in de Elfstedenrace hield hij zijn koppie er weer bij. Hij maakte zich dan ook niet druk om de aanwezigheid van Christophe Laporte in de finale.

"Ik wist toch dat ik de sprint niet ging winnen", blikte hij terug. "Of Laporte er nou bij was, of iemand anders. Dat maakte me niet zoveel uit eigenlijk. Ik wist toch dat ik moest aanvallen in de laatste kilometers."

"Ik hoopte dat wij het een beetje konden spelen met Elmar (Reinders, red.) en Jelte (Krijnsen, red.) om die sprinters het werk te laten doen", aldus Van der Hoorn. "Op een gegeven moment weet ik dat als je een gat hebt, dan ben je weg. En toen had maakte ik een gat en ben ik niet meer stilgevallen."

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht