'Ik ben lekker in de kroeg de koers gaan kijken': Bondscoach Ten Dam deed ook mee aan WK Gravel, maar stapte af

De 43-jarige Laurens ten Dam heeft genoten van zijn eerste optreden als gravelbondscoach van Nederland. 

Achtergrond Leon Janssen

Deze week trad Laurens ten Dam voor het eerst op als bondscoach van de Nederlandse selectie op het WK Gravel. Zaterdag zag hij Marianne Vos wereldkampioene worden bij de vrouwen. Zondag deed Mathieu van der Poel hetzelfde bij de mannenwedstrijd, waar LTD zelf ook aan meedeed.

'Mezelf niet op de borst kloppen'

Een twee-uit-twee voor Nederland dus, waarmee de bondscoach zich geen beter debuut voor had kunnen stellen. "Maar als je heel eerlijk bent, zijn Mathieu en Marianne zulke toppers, daar ga ik mezelf echt niet voor op de borst kloppen", aldus Ten Dam na afloop in gesprek met WielerFlits.

"Ik kan nu maar beter stoppen, op mijn hoogtepunt", lachtte de 43-jarige ex-renner. "Nee, Ik ben superblij met hoe ze gereden hebben, die twee toppers. Én de rest. Ik weet alleen niet of we die verkenning door moeten zetten. Want alle topresultaten kwamen van de renners die daar niet waren."

Met de wereldtitel voor Van der Poel kwam er een einde aan Ten Dams eerste WK als gravelbondscoach. "Het was een topweek. Het was gezellig én we hebben gepresteerd. Ik heb goede signalen gekregen van mountainbikers die zeiden: we hebben het gevoel dat we er echt bij horen. Dat is natuurlijk leuk om te horen."

'Dit is het teken om af te stappen'

Naast zijn rol als bondscoach was Ten Dam ook deelnemer op het WK in Leuven. De Nederlander reed de wedstrijd niet uit. "Ik heb negentig kilometer gereden", zei hij. "Ik zat ver weg na die gekke start, hoorde dat Mathieu voorop reed en werd zelf ingehaald."

Lees ook: Bondscoach gravel Laurens ten Dam: 'Puck Pieterse vroeg me: is er een tactiek of moeten we elkaar gewoon niet de hekken inrijden'  | Wieler Revue

"Toen dacht ik: dit is het teken om af te stappen", aldus de avonturier. "Ik ben hier lekker in de kreog de koers gaan kijken. Het was nog wel spannend, want toen ik ging zitten, was hij (Van der Poel, red.) niet meer voorop. Ik dacht toen: misschien was het wel te vroeg. Maar hij was zo sterk."

Ook na het succesvolle WK in Leuven blijft Ten Dam aan als gravelbondscoach van Nederland. De nummer negen van de Tour van 2014 heeft naar het schijnt een driejarig contract getekend. "Al weet ik dat niet zeker", lachtte hij. "Maar ik geloof dat dat de intentie is."

Bekijk het originele bericht