Bondscoach gravel Laurens ten Dam: 'Puck Pieterse vroeg me: is er een tactiek of moeten we elkaar gewoon niet de hekken inrijden' 

Het WK op de weg bij de vrouwen verliep tactisch niet best voor Nederland. Gravelbondscoach Laurens ten Dam kreeg al appjes van Puck Pieterse...

puck pieterse verkent het wk gravel in he shirt van oranje

Over het debacle van het WK op de weg bij de vrouwen raakt de wielerwereld niet uitgepraat. Onder andere Thijs Zonneveld ('egoïsme en megalomanie') en Jan Bakelants ('niet om aan te zien, maakte me kwaad') trokken fel van leer na afloop in de verschillende podcasts. Over het WK gravel zullen ze dat vermoedelijk niet doen.

Tactiek op het WK gravel?

Ze doen allebei zelf mee bij de mannen, bij de vrouwen is de hoofdrolspeelster van het WK, Demi Vollering, er niet bij. Maar een hoop andere namen uit de selectie van Loes Gunnewijk geven ook acte de présence in die van gravelbondscoach Laurens ten Dam: Puck Pieterse, Riejanne Markus, Marianne Vos en Thalita de Jong.

Bij de NOS geeft Ten Dam aan dat de sfeer rond het WK gravel in Leuven wat relaxter is dan vorige week. Hij haalt een grappige anekdote aan over het contact dat hij had met Puck Pieterse.

"Ik had toevallig gisteren Puck op de app en ze vroeg: 'Is er nog een tactiek of moeten we elkaar gewoon niet in de hekken rijden?' Gravelen is een individuele sport. Ik ga er gewoon vanuit dat de dames allemaal wereldkampioen willen worden en van mij mag het, maar ik ga ze niet verplichten om voor elkaar op kop te rijden. Dit is juist de koers waarin je een keer voor jezelf kan rijden. Laat ze maar lekker spelen in het bos, zoals we vroeger begonnen zijn als kleine jongetjes en meisjes."

Barbecuende Ten Dam

Ten Dam vertelt ook nog wat hij zo leuk vindt aan het WK en zijn rol als bondscoach. Die is namelijk anders dan op de weg of in andere wielerdisciplines. Hij is meer een inspirator. De selectie (bij de elite) telt vijftig renners en rensters. Een deel plaatste zich via de Gravel World Series; anderen konden rekenen op een wildcard van Ten Dam (o.a. Van der Poel en Pieterse)

Dat zorgt voor een gemêleerd startveld (hier vind je de belangrijkste deelnemers) van wegprofs, alleskunners, specialisten en topamateurs die zich wisten te plaatsen. "De moet je voorstellen dat de clubrenners straks samen rijden met de WorldTour-sterren. En die leren elkaar hier eigenlijk allemaal kennen, dus dat is leuk."

En met de sfeer zit het wel goed, want Ten Dam stak hoogstpersoonlijk de barbecue aan na de parkoersverkkening met een (groot) deel van de Nederlandse selectie. "Dit is eigenlijk en soort kennismaking of teambuilding."

Pelotonpraat
  • Strava Marthe Truyen / Puck Pieterse