Van der Poel maakt favorietenrol waar op WK gravel! 'Mooi om deze regenboogtrui toe te voegen aan collectie, wie weet laten zien in Amerika'

Mathieu van der Poel heeft zich in Vlaanderen gekroond tot nieuwe wereldkampioen gravel. 

Poel

Al op meer dan honderd kilometer van het einde liet de Nederlander zich zien. Van der Poel kwam zelfs solo op kop te liggen, maar besloot zijn aanval toch te staken. Hij kwam vervolgens samen met onder anderen Gianni Vermeersch, Quinten Hermans, Jasper Stuyven, Matej Mohoric en Florian Vermeersch.

Van der Poel slaat enorm gat

Her en der werd aangevallen en op meer dan dertig kilometer van het einde ging Florian Vermeersch aan. Van der Poel zat op het wiel, waarna snel duidelijk werd dat zij samen zouden gaan uitmaken wie er met de wereldtitel zou gaan lopen. Toen Van der Poel op zo'n vijftien van de meet nog eens vol aanging, liet hij ook Vermeersch achter.

Van der Poel sloeg in een paar honderd meter een enorm gat en breidde hij zijn voorsprong uit naar meer dan een halve minuut op Vermeersch, die zijn tweede plaats ook al veilig zag. De achtervolgers lagen tenslotte meer dan tweeënhalve minuut achter. De strijd om plek drie draaide uit op een sprint, die gewonnen werd door Hermans.

Amerika

Van der Poel na afloop: "Dit was een groot doel voor me. Het is geweldig om nog een regenboogtrui toe te voegen aan de collectie, en daarbij is het heel tof om op deze manier het seizoen te eindigen."

De Nederlander was dus bijzonder actief geweest tijdens de koers. "Ik wilde de koers zo hard mogelijk maken, want op het lokale rondje kon het met een grote groep moeilijk worden voor me. Ik wilde iedereen daarvoor op de limiet zetten. En toen Florian ging, werkten we goed samen. Het was heel zwaar, maar ik heb ervan genoten."

In de slotfase schudde hij Vermeersch nog van zich af. "Je weet het nooit in een sprint, zeker niet op een gravelfiets. Ik probeerde het op het moeilijkste stuk, want ik voelde mijn benen ook."

Na zes wereldtitels in het veld en één op de weg voegt hij er ook eentje aan toe in het gravel. "Die van de weg is nog wel hoger in te schatten, maar ik ben zeer blij met deze. Het is leuk om deze af te kunnen vinken. Gravel wordt heel populair, ik doe het thuis ook veel. Ik ga eerst hiervan genieten en dan nadenken of ik de trui volgend jaar ga laten zien en wie weet naar Amerika trek."

Nieuws
  • Cor Vos