Tadej Pogacar over wonderjaar 2024: 'Tijdens het WK heb ik echt de limiet van mijn lichaam en geest opgezocht'

Tadej Pogacar blikte zondag terug op zijn wielerjaar en sprak over de dubbel, zijn angst op het WK en zijn manier van koersen. 

Achtergrond Leon Janssen

Keer op keer leek het hem gemakkelijk af te gaan in 2024. Toch kende Tadej Pogacar een paar lastige momenten. In een wielertalkshow, gehost door het Italiaanse La Gazzetta Dello Sport, blikt het fenomeen -daags na zijn zege in de Ronde van Lombardije - terug op zijn wonderjaar.

Dubbel Giro-Tour

Vrijwel alles wat Pogacar dit jaar aanraakte veranderde in goud, of in de regenboogkleuren. De dubbel Giro-Tour steekt er natuurlijk bovenuit wat betreft unieke prestaties. Het idee om beide grote rondes te rijden ontstond in de winter van 2023.

"Toen we besloten hadden om zowel de Tour als de Giro te rijden, hadden we al in gedachte om beide te winnen", herinnert Pogacar zich. "Maar we deden het rustig aan. Zo reden we bewust niet te veel koersen voor de Giro en kozen we goede trainingskampen."

De Sloveen gaf toe dat er in de Giro "wel wat lastige momenten waren, maar dat het toch vrij gemakkelijk ging." Vervolgens bereidde hij zich op trainingskamp in Isola voor op de Tour, waar hij al snel doorhad dat hij de dubbel inderdaad kon verwezenlijken. En zo geschiedde.

Angst tijdens het WK

Na zijn historische zeges in de Giro en de Tour nam Pogi even rust. Dat betekende geen Vuelta met het oog op een mogelijke unieke trilogie, maar een lange, en zeer succesvolle voorbereiding op het WK.

Zijn overwinning in het Zwitserse Zürich blies de wielerwereld opnieuw omver. Vooral vanwege de ruim 100 kilometer lange aanval van Pogacar.

Lees ook: Analyse | De vergelijking Pogacar & Merckx: hoe zag het palmares van De Kannibaal eruit na zes profseizoenen? | Wieler Revue

Een legendarische prestatie, al beleefde de Sloveen dat zelf als het moeilijkste moment van 2024. Zo was hij continu bang om ingehaald te worden.

"Tijdens het WK heb ik echt de limiet van mijn lichaam en geest opgezocht", zei hij. "In de laatste ronde telde ik elke meter naar de top. Ik was de hele tijd bang dat ze me zouden inhalen."

Koersen op instinct

Pogacar noemde zijn aanval op het WK achteraf vooral dom, al was het niet de eerste keer dat hij aanviel op instinct. De Sloveen staat dan ook volledig achter zijn manier van koersen.

Pogacar legt uit: "Ik bekijk altijd de parkoersen en bedenk dan hoe een koers zich kant ontvouwen en wat de tactieken kunnen zijn. Maar ik zeg nooit: dit is de tactiek en zó moet het."

"Er moet altijd ruimte zijn om te koersen op instinct", gaat de kopman van UAE verder. "In het wielrennen zijn er vele manieren om een wedstrijd te winnen, dus je moet altijd openstaan voor onverwachte wendingen en daarop inspelen."

Bekijk het originele bericht