Pogacar wint Lombardije met gigantisch verschil: 'Ik heb daar gepusht om wat meer tijd te winnen en het mentale spelletje te winnen'

Tadej Pogacar won de Ronde van Lombardije met 3 minuten en 16 seconden voorsprong op Remco Evenepoel. 

Pogacar Lombardije winst

Een nieuwe grote overwinning, een nieuwe grootse solo. Ook in de Ronde van Lombardije was Tadej Pogacar ongenaakbaar. Hij viel aan op 48 kilometer van de meet en won uiteindelijk met meer dan drie minuten voorsprong op de nummer twee: Remco Evenepoel.

'Alle overwinningen zijn speciaal'

Pogacar won zodoende zijn vierde Ronde van Lombardije op rij. Geeft dat extra glans aan zijn toch al zo mooie zege aan het einde van zijn wonderjaar? "Alle overwinningen zijn speciaal", reageerde de wereldkampioen na afloop voor de camera.

"En vandaag ook. Het team heeft het hele jaar hard gewerkt voor alle overwinningen die we samen hebben behaald. Dat was vandaag niet anders."

UAE moest dan ook flink aan de bak vandaag. In de beginfase ontsnapten meer dan 20 renners, waarna de ploegmakkers van Pogacar flink op de proef werden gesteld. "Het was D-day voor ons. Wij moesten de koers dragen en we leverden goed werk. Ik ben heel blij om te winnen met het team", aldus Pogacar.

Mentaal spelletje

Daar waar Pogacar zijn aanval op het WK nog instinctief plaatste, deed hij het vandaag wel zoals vooraf afgesproken. De winnaar van de Giro en de Tour demarreerde op de Colma di Sormano, op 48 kilometer van het einde.

"We hadden het op deze manier gepland", vertelt Pogi. "Deze koers is zo zwaar, dat de laatste 40 kilometer min of meer een man tegen man gevecht is. Ik wist dat als ik een gat had op de top, ik het tot de finish vol zou houden."

Na de Sormano bouwde Pogacar zijn voorsprong op naaste belager Evenepoel uit tot ruim drie minuten. Een gigantisch verschil. "Na de afdaling was het vals plat en ging het een beetje op en neer. Ik heb daar gepusht om wat meer tijd te winnen en om zo het mentale spelletje te winnen", legt hij uit.

Wonderjaar

Met de winst in Lombardije zet Pogacar een prachtige kroon op zijn wonderjaar. Dat begon al in Strade Bianche, waar hij won na een solo van 81 kilometer.

Vervolgens won hij de Ronde van Catalonië, Luik-Bastenaken-Luik, de Giro, de Tour, het WK en nu dus Il Lombardia. Het beste wielerseizoen ooit gereden, zelfs Eddy Merckx deed het nooit beter. De interviewer vroeg Pogacar dan ook of hij nu op jacht gaat naar de status als allerbeste wielrenner aller tijden. "We zien wel waar we staan aan het einde van mijn carrière", antwoordde hij.