Bart Wellens over Iserbyt: 'Als je de vergelijking maakt met het voetbal, dan was wat Eli deed natrappen, fel natrappen'

Eli Iserbyt stampte de derailleur van Ryan Kamp kapot. Bart Wellens vindt dat de UCI harder moet optreden, en dat Iserbyt moet zeggen wat Kamp hem toebeet.

Achtergrond André van den Ende

Het crossseizoen is amper begonnen of we zitten alweer met zo'n typisch crossrelletje. Zaterdag tijdens de Be Mine Cross van Beringen liet Eli Iserbyt zich namelijk gaan en stampte hij na een valpartijtje met Ryan Kamp expres op diens derailleur - bekijk de beelden hier.

Iserbyt moet zwaardere straf krijgen, vindt Wellens

Iserbyt werd uit de uitslag geschrapt in Beringen en kreeg van de UCI een boete van 100 Zwitserse Frank. Oud-wereldkampioen Bert Wellens vindt dat een veel te geringe straf zo vertelt hij in Het Nieuwsblad, waar hij dit seizoen onder de titel 'Crossprofessor' zijn kijk op de cross zal geven.

"Eerlijk gezegd: ik denk dat hier nog een staartje aan zal komen. Een uitsluiting volstaat niet, de UCI zal toch een signaal moeten geven. Stel dat je een mindere dag hebt, iemand rijdt je in de kant en wat doe je? Even op de fiets van die collega stampen zodat ook die niet verder kan. Zelf word je dan uitgesloten maar wat maakt het uit? De UCI zal goed moeten nadenken over wat ze hiermee gaan doen."

Met de billen bloot

Eli Iserbyt bood z'n excuses aan, maar hij en z'n ploeg voerden ook het verweer aan dat Ryan Kamp verbaal z'n boekje te buiten zou zijn gegaan rond het incident, en dat hij sowieso 'een lastige' is - Kamp reed in het verleden voor Pauwels Sauzen-Bingoal, de ploeg van Iserbyt.

Volgens Wellens moet Iserbyt dan ook maar met de billen bloot. "Zijn er dingen geroepen, zoals Eli beweert. Simpel: roepen doen ze allemaal. Fuck you, aan de kant… Het verrechtvaardigt Eli’s reactie nog altijd niet. En als het echt te grof was, dan zou Eli er goed aan doen om wel te zeggen wat er geroepen is. Dan zou het zijn reactie wel kunnen verantwoorden."

Genoeg tijd om na te denken

Maar voorlopig vindt Wellens de reactie van Iserbyt er dus ver over. Hij is streng voor voor zijn kleine landgenoot. "Misschien ben ik de laatste die mag oordelen nadat ik ooit, in Overijse, een toeschouwer een karatetrap uitdeelde, maar opzettelijk het materiaal van een collega - als ik het bruut mag zeggen - naar de kloten stampen, dat doe je gewoon niet. In welke opwelling het ook gebeurt, zoiets hoort niet onder collega’s."

Wellens weet als insider dat Kamp in het crosswereldje de naam heeft in koers een harde te zijn, niet over zich heen te laten lopen - nou ja, wel over z'n fiets dus...

"Ryan is een beetje de peper en zout die de cross de laatste jaren mist. Hij vecht voor zen plekske, deelt al eens een kwak uit. En waarom niet? Zolang hij zijn handen thuishoudt, vind ik dat het kan. Moest het in een opwelling gebeuren, dan zou ik het nog kunnen begrijpen vanuit Eli’s kant. Maar er zitten verschillende seconden tussen de val en het trappen op het achterwiel. Hij had tijd genoeg om na te denken."

Voetbalvergelijking

Wellens vergelijkt de actie van Iserbyt met een zware overtreding in het voetbal. "Op de weg zijn er al andere dingen gebeurd die wel tot een sanctie hebben geleid. Als je de - misschien wel foute - vergelijking maakt met het voetbal, dan was wat Eli deed natrappen, fel natrappen zelfs."

Wellen blijft in de voetbalvergelijkingen. "Niet omdat het Eli is en niet omdat ik het wil, maar de UCI moet kort op de bal te spelen. Eli was gelukkig wel zo verstandig genoeg om meteen mea culpa te slaan. Hij wist dat hij iets had gedaan wat niet mocht. Maar dat waren vijgen na Pasen", besluit hij met een Vlaams gezegde.

Bekijk het originele bericht