Pogacar gaat voorlopig niet proberen om alle drie de grote rondes in één jaar te winnen: 'Ik respecteer mijn teamgenoten'

Wereldkampioen Tadej Pogacar heeft aangegeven dat hij voorlopig geen poging gaat wagen om de drie grote rondes in één jaar te winnen. 

Achtergrond Leon Janssen

Na zijn eindzeges in de Giro en de Tour vroeg men zich af of Tadej Pogacar in hetzelfde jaar ook de Vuelta zou kunnen winnen. De Sloveen koos er dit jaar echter voor om de Ronde van Spanje niet te rijden. Dat omdat hij zich wilde focussen op het WK wielrennen in Zürich.

'Pas als ik wat ouder ben'

En met succes, want Pogacar werd op onwaarschijnlijke wijze wereldkampioen. Maar ook de komende jaren zal de kopman van UAE Team Emirates geen poging wagen om de drie grote rondes in hetzelfde jaar te winnen.

In gesprek met het Sloveense Siol licht de 26-jarige vedette zijn motivatie toe. "Pas als ik wat ouder ben ga ik ze alledrie rijden." Wanneer? "We zullen zien, maar voorlopig heb ik geen zin om zo lang van thuis weg te blijven."

Voor het wielerjaar 2025 deelde Pogacar al wel een deel van zijn plannen. "Volgend seizoen doen we weer twee rondes van drie weken", zei hij. "Maar in de toekomst liggen er verschillende opties open. Misschien doe ik dan maar aan één grote ronde per jaar mee, of misschien geen."

Of hij volgend jaar de dubbel Giro-Tour opnieuw doet is nog niet bekend. De dubbel Giro-Vuelta of Tour-Vuelta ligt ook binnen de mogelijkheden. Vuelta-baas Javier Guillén kondigde deze week aan de Pogacar zijn ronde zal betwisten, al lijkt dat vooral een uitspraak gebaseerd op hoop...

'Niet nodig om hebzuchtig te zijn'

Pogacars wielerseizoen van 2024 is mogelijk het beste wielerseizoen ooit gereden. De Sloveen won onder meer Strade Bianche, de Ronde van Catalonië, Luik-Bastenaken-Luik, Giro, Tour, het WK en de Ronde van Lombardije. Met een kleine aanpassing in zijn planning, moet de Vuelta daar toch ook tussen passen.

"Het winnen van alle drie de grote rondes in één seizoen is haalbaar, maar ik respecteer mijn teamgenoten", geeft Pogi aan. "We weten allemaal dat UAE het potentieel heeft om een grote ronde te winnen, ook als ik er niet bij ben."

Lees ook: Analyse | De vergelijking Pogacar & Merckx: hoe zag het palmares van De Kannibaal eruit na zes profseizoenen? | Wieler Revue

Pogacar gunt de andere klassementsrenners bij UAE Team Emirates ook een kans om voor eigen succes te gaan. "Het is niet nodig om hebzuchtig te zijn binnen mijn team. Ik wil geen vijanden maken op de plek waar ik mij thuis voel", eindigt de Sloveen.

Bekijk het originele bericht