Offseason? Jonas Vingegaard traint alweer hard voor 2025: 'Verloor veel spiermassa, maar groot voordeel om vroeg te beginnen met training nieuwe seizoen'

Tim Heemskerk is de trainer van Jonas Vingegaard en weet dat er werk aan de winkel gezien de suprematie van Tadej Pogacar. Dat gaat voorspoedig!

Achtergrond André van den Ende

Jonas Vingegaard was in de Tour de France duidelijk de mindere van een oppermachtige Tadej Pogacar. Dat kwam natuurlijk (deels) doordat de Deen in de Ronde van Baskenland zwaar ten val kwam en de Tour überhaupt maar ternauwernood haalde. Zijn trainer Tim Heemskerk weet dat er werk aan de winkel is, maar is ook positief en strijdvaardig.

Vingegaard is alweer begonnen met trainen

Daar waar de andere profwielrenners nu genieten van hun offseason (hier lees je wat ze zoal doen), daar is Jonas Vingegaard alweer begonnen met trainen. De Ronde van Polen was de laatste koers van het seizoen voor Vingegaard, mede omdat hij vlak daarna voor de tweede keer vader werd.

Volgens Heemskerk heeft dat vroege einde aan het seizoen een voordeel voor 2025, en dat is ook nodig want ze hebben bij Visma | Lease a Bike natuurlijk ook gezien dat Pogacar serker is dan ooit op het moment.

"We kunnen alleen maar accepteren dat Tadej Pogacar de lat een flink stuk hoger heeft gelegd dit seizoen. Maar het is een enorm groot voordeel dat Jonas door het vroege einde aan z'n seizoen nu alweer begonnen is met trainen. We moeten het gat zien te dichten", aldus de Nederlander in Velo.

Daarmee begint Vingegaard dus al vroeg, maar dat was ook nodig. "We zijn de training al flink aan het opdrijven om een goede basis te leggen. Dat heeft Jonas echt nodig na het vorige seizoen met de crash. Na deze zomer was het nog steeds niet optimaal. We hebben dit echt nodig."

Spiermassa verloren

Heemskerk wijst erop dat Vingegaard het echt zwaar heeft gehad na de crash, zowel in mentaal opzicht als in fysiek opzicht. "Het gaat nu heel goed met hem, zowel fysiek als mentaal. Het is nu vooral zaak om ervoor te zorgen dat hij niet al té vroeg té goed is. Dat gevaar heb je met zulke talentvolle jongens."

Maar Vingegaard ondervindt ook nog steeds de naweeën van de crash. "Jonas verloor veel spiermassa, daar heeft hij het hele seizoen last van gehad. Hij lag twaalf dagen in het ziekenhuis zonder ook maar iets te doen. We doen nu veel krachttraining zodat het weer 'normaal' wordt."

Bekijk het originele bericht