FDJ-manager Marc Madiot: 'Wielrennen is sport voor rijkeluiskindjes geworden' 

Marc Madiot vindt dat het de verkeerde kant opgaat met het wielrennen. De flamboyante Fransman plaatst vraagtekens bij de recente ontwikkelingen in de wielersport. 

Achtergrond André van den Ende

Je zou Marc Madiot de Patrick Lefevere van het Franse wielrennen kunnen noemen. De 65-jarige Fransman, tweevoudig winnaar van Parijs-Roubaix, werd na zijn actieve carrière ploegleider/manager van de ploeg die nu Groupama-FDJ heet (maar begon als La Française des Jeux).

Madiot markante persoonlijkheid

In die hoedanigheid doet en deed Madiot regelmatig van zich spreken. Soms door het wel heel fanatiek aanmoedigen van z'n renners, soms met redelijk genante woede-uitbarstingen.

Tijdens de Tour de France van 2023 had hij het nog aan de stok met Richard Plugge van het toenmalige Jumbo-Visma. Die laatste had in een interview gezegd dat hij op de rustdag wat renners van Groupama-FDJ in het hotel had gezien die zich tegoed deden aan wel erg grote glazen bier.

Daarop poseerde Madiot een paar dagen later demonstratief met een flesje bier bij een busje van Jumbo-Visma. Het zegt iets over z'n markante persoonlijkheid.

Rijkeluiskindjes

Wat je ook van Madiot vindt, hij is wel begaan met de wielersport. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een stuk op de website van Velo van de hand van Jeremy White over de toekomst van het Franse wielrennen. Madiot ziet het somber in. Wielrennen is volgens hem steeds meer een elitesport aan het worden.

"Als vandaag de dag je ouders geen geld hebben, kun je niks in de wielersport. Als ik als kind nu zou moeten beginnen, hadden mijn ouders nooit een competitieve racefiets voor me kunnen betalen. Wielrennen is een sport voor rijkeluiskindjes geworden. Het is heel duur."

Miljoenen toveren

Dat vindt Madiot geen goede ontwikkeling, maar ook ploegen als UAE en Bahrain Victorious hekelt Madiot. De structuur erachter klopt in de ogen van de Fransman niet. Het maakt het voor Franse ploegen nagenoeg onmogelijk om zich met de top te meten, stelt hij.

"We weten allemaal dat Franse teams niet in staat zijn te concurreren met die ploegen. Onze wielereconomie is gebaseerd op return on investment van de sponsoren. Hoe we het Franse wielrennen kunnen redden? Ergens miljoenen vandaan toveren..."

Bekijk het originele bericht