📸 FDJ-baas Marc Madiot poseert demonstratief met bierbord en biertje bij Jumbo-bus

Na 'biergate' tussen Jumbo-baas Plugge en zijn Franse collega gooit Madiot nog even wat olie op het vuur..

In de laatste Tourdagen was er niet voor het eerst een fittie tussen Jumbo-Visma's CEO Richard Plugge en de een van de Franse ploegen, in dit geval Groupama-FDJ en hun flamboyante eindbaas Marc Madiot in het bijzonder.

De aanleiding

Plugge gaf na de laatste rustdag een interview aan de Franse sportkrant L'Equipe en beet daarin van zich af. Hij kreeg vragen over hoe het toch kon dat Vingegaard zo hard reed. Daarop gaf hij het verschil van werken tussen zijn ploeg en bijvoorbeeld de Franse ploeg aan.

Als voorbeeld noemde hij daarbij dat hij op de rustdag, toen Jumbo-Visma bij Groupama-FDJ in het hotel zat, renners van die ploeg een glas bier had zien drinken. In De Avondetappe bevestigde Marcel Kittel dat verhaal later - ook hij zat in datzelfde hotel.

Furieuze Madiot

Maar Madiot was furieus en ontkende (hij zei dat renners met personeel aan tafel zaten en dat die het bier dronken). Een mediarel was geboren. Gisteren na aankomst in Parijs gooide de Fransman nog even, op ludieke wijze, wat olie op het vuur door met bierbord te poseren, samen met Franse Pinot-fans, maar ook vlak naast een busje van Jumbo-Visma..

Marc Madiot is zelf voormalig wielrenner, maar al sinds mensenheugenis (1997) de manager van de Franse ploeg die eerst onder de naam Française des Jeux reed en we nu kennen als Groupama-FDJ. Madiot is een uitgesproken persoonlijkheid. In de Netflix-documentaire over de Tour van 2022 komt hij regelmatig danwel schreeuwend, danwel hevig geëmotioneerd in beeld. In 1987 noemde hij vrouwenwielrennen in het bijzijn van Jeannie Longo nog 'lelijk'.

Pelotonpraat
  • Beeld: Twitter Collectif Ultras Pinot