Mark Cavendish nam afgelopen weekend afscheid van de wielersport in het Tour de France Prudential Singapore Criterium. De Brit beëindigde zijn profloopbaan af met een overwinning, al was dat overduidelijk voorafgesproken werk. Thijs Zonneveld zag het tafereel met kromme tenen aan.
'In elkaar geflanst amateurtoneel'
In zijn column in het Algemeen Dagblad uit Zonneveld zijn felle kritiek op het afscheid van Cavendish. "Zijn mond stond zo ver open dat zijn kinnebak op zijn stuur hing", schetst hij het toneelstuk aan de finish. "Hij slingerde, keek over zijn schouder en ging nog een laatste keer op de pedalen staan."
"Daarna kon hij in extase rechtop gaan zitten om het te vieren. Handen voor zijn ogen, publiek op de banken, tranen in ons aller ogen. Nou ja. Van het lachen dan. Hoe hij ook zijn best deed om het er episch en historisch uit te laten zien: het lukte niet. Zelfs in het interview na afloop kreeg je het gevoel dat je zat te kijken naar inderhaast in elkaar geflanst amateurtoneel", schrijft de columnist, analist en renner.
Tekst gaat verder onder het X-bericht.
Zonneveld is niet te spreken over het feit dat 'de beste sprinter aller tijden' koos voor het Singapore Criterium als afscheidskoers. "Het was natuurlijk het mooist geweest als hij nog op de avond van zijn 35e etappezege in de Tour afscheid had genomen. Hadden we ons allemaal tot in de lengte der dagen herinnerd."
"Hij had ook na de laatste Tourrit in Nice kunnen stoppen, of voor mijn part bij een dikkenbandenrace in het dorp waar hij woont", gaat Zonneveld verder. "Maar in plaats daarvan verkocht hij zijn eigen afscheid. Nog een laatste keer cashen in een nepwedstrijdje aan de andere kant van de wereld."
Vele gezichten
Ondanks dat de columnist zeer kritisch is, is hij niet verbaasd over de wijze waarop Cav afscheid nam van de wielersport. "Tenenkrommend, maar het past ergens ook wel bij Cavendish. Hij heeft zoveel gezichten. Dat van een veelwinnaar en een vedette, maar ook dat van een kamikaze. De ene dag scheld hij je verrot, de andere is-ie je beste vriend", aldus Zonneveld.
De overwinning in het Tour de France Prudential Singapore Criterium geldt uiteraard niet als officiële profzege. Dat betekent dat zijn recordzege in de Ronde van Frankrijk Cavendish' laatste overwinning in een profkoers was. De wereldkampioen van 2011 kwam daarmee op een totaal van 165 profzeges gedurende zijn loopbaan.
De belangrijkste en meest historische prestatie van Cavendish is natuurlijk het totaal aan 35 ritoverwinningen in de Tour. In de Giro won hij er 17, in de Vuelta bleef hij steken op drie etappes. In 2009 zegevierde de Brit namens HTC-High Road in Milaan-Sanremo en in 2011 werd wereldkampioen op de weg. Verder won hij driemaal de Scheldeprijs, tweemaal Kuurne-Brussel-Kuurne en won hij talloze massasprints in diverse WorldTour-rittenkoersen.
- Cor Vos