VIDEO: Dubbelslag voor Caleb Ewan in Down Under

Caleb Ewan heeft de tweede etappe van de Tour Down Under gewonnen. In een, door valpartijen ontsierde, massasprint was de kleine Australiër veruit de snelste. Dankzij bonificatieseconden is hij ook leider.

Caleb Ewan
  • Afbeelding van Caleb Ewan Caleb Ewan

De tweede rit in de Tour Down Under was er eentje van de aangekondigde massasprint. Vier renners kozen de aanval, maar op voorhand kon je wel uittekenen dat deze aanval ging stranden. Van het viertal waren Joey Rosskopf (CCC) en Sam Jenner (UniSA) direct vanuit de start vertrokken. Later maakten Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation) en Laurens De Vreese van Astana de sprong. De sprintersploegen hielden alles nauwlettend in de gaten en al voor de tweede tussensprint waren de koplopers, op Laurens De Vreese na, alweer ingerekend. Overigens pakten Jay McCarty van BORA-hansgrohe en George Bennett van Jumbo-Visma de resterende bonificatie bij deze tussensprint. Belangrijk voor het algemeen klassement! 

Kort na de tussensprint werd dan ook De Vreese ingerekend en een massasprint was in de maak. De voorbereiding werd echter wreed verstoord door een valpartij, waarvana Ben Hermans (Israel Start-Up Nation) het grootste slachtoffer lijkt te zijn. De Belg heeft zijn sleutelbeen, twee ribben en een schouder gebroken. Volgens zijn ploeg gaat het herstel twee maanden duren. Onder meer Richie Porte en Pavel Sivakov werden opgehouden door de val, maar omdat het in de laatste 3 kilometer gebeurde, krijgen ze dezelfde tijd als winnaar Ewan genoteerd. In de sprint was Ewan vervolgens ruim sneller dan Daryl Impey (die belangrijke boniseconden pakt) en Nathan Haas. Timo Roosen was de beste Nederlander op plek 7 en Jasper Philipsen werd 4e. In het algemeen klassement gaat Ewan nu ook aan de leiding, in dezelfde tijd als Sam Bennett. Daryl Impey volgt op één seconde. Morgen staat er een etappe met finish heuvelop (1.2 km aan 9%) op het programma.

Bekijk hier de beelden van de sprint: