Fenomenale Van der Poel rondt lange achtervolging af

Mathieu van der Poel heeft de Azencross gewonnen. Dat deed hij niet op een normale manier, want er ging een lange achtervolging aan vooraf.
Poel

De Azencross in Loenhout stond vooral in het teken van de terugkeer van Wout van Aert. Dat de renner van Team Jumbo-Visma is hersteld van zijn zware beenblessure was direct duidelijk. Van Aert nam de kopstart en dook als eerste het veld in. Zijn grote rivaal Mathieu van der Poel zat pal in het wiel, maar kwam ten val op een brug. Daardoor raakte zijn fiets in een mêlee van renners, waardoor hij pas laat weer kon vertrekken. 

Zo verloor Van der Poel in de eerste ronde zo'n vijftig seconden, waardoor hij aangewezen was tot lang achtervolgen. Na twee rondes wist de wereldkampioen echter weer terug te komen tot een groep met Van Aert op zo'n 25 seconden van de kop. Van Aert was enigszins teruggezakt na zijn goede start. Corné van Kessel en Eli Iserbyt kwamen na de eerste ronde op kop te liggen met daarachter Tim Merlier, Laurens Sweeck en Jim Aernouts.

De drie achtervolgers werden zo opgeslokt toen Van der Poel eindelijk vrij baan had. De drie werden in korte tijd ook achtergelaten door Van der Poel, die zijn weg naar de kop van de koers plankgas vervolgde. Na vier rondes lag Van der Poel nog vijftien seconden achter op koploper Iserbyt, die Van Kessel ondertussen achter zich had gelaten met een snedige demarrage. De Belg hield Van der Poel nog even af, maar na vijf rondes was de lange achtervolging afgerond.

De vraag was vervolgens: gaat Van der Poel doortrekken? Die vraag werd al snel beantwoord, want de wereldkampioen verhoogde vrijwel direct het tempo op een modderig stuk. Iserbyt kon de eerste versnellingen nog pareren, maar moest op lastige stukken telkens een gaatje laten. Toch zat Iserbyt nog 'gewoon' in het wiel van Van der Poel toen de slotronde werd aangevat. De beslissing zou dus vallen in de absolute slotfase. 

Maar net na het ingaan van de slotronde zette Van der Poel nog eens aan. Dat was er uiteindelijk te veel aan voor Iserbyt en ondanks een bijna valpartij kon Van der Poel zijn prachtige en razendsnelle achtervolging met succes afronden. Iserbyt werd tweede en deed daarmee goede zaken voor het algemeen klassement. Van Kessel completeerde het podium, terwijl Van Aert bij zijn terugkeer als vijfde eindigde. 

Laatste nieuws