Parkoers Vuelta 2020: 4 landen, Angliru en Tourmalet

In Madrid is het parkoers van de Ronde van Spanje voorgesteld. De Vuelta begint op 14 augustus in Utrecht en finisht in Madrid. Tussen Utrecht en Madrid krijgen de renners vooral heel veel klimwerk voor de kiezen.

Vuelta 2020

Na een 23 kilometer lange ploegentijdrit volgen twee vlakke etappes door Nederland. De eerste klim komen ze overigens al in de tweede etappe tegen: de Alto de Amerongse Berg. Op maandag 17 augustus volgt meteen al een rustdag, omdat er naar Spanje afgereisd wordt.

De eerste etappe op Spaans grondgebied is meteen eentje om op te letten. Finish is op Alto de Arrate, 5 kilometer aan net geen 9%! Ook in de vijfde etappe wordt er flink geklommen. Met de Alto de San Miguel in de finale. De finish ligt wel na de afdaling. Etappe finisht weer bergop, op de Laguna Negra. Deze klim is nieuw in de Vuelta en 18 kilometer lang. Het venijn zit hem vooral in de staart. De laatste kilometer gaat aan 9% omhoog. De zevende etappe voert noordwaarts en is Spaans vlak, op papier voor de sprinters dus. 

Etappe 8 kent weer een flink geaccidenteerde finale en finish na een afdaling. Blokkeer zondag 23 augustus alvast maar in je agenda, want de Vuelta trekt de Pyreneeën in, met een heerlijke etappe over achtereenvolgens de Portalet, de Aubisque en finish op de Tourmalet! 

Tweede week

De tweede week begint met een pittige en heuvelachtige etappe naar Valdegobia. De volgende dag, tijdens de elfde etappe, mogen de klimmers weer aan de bak. Finish bergop in Moncalvillo, 15 kilometer klimmen waarvan de laatste 8 kilometers rond de 9% zijn. Op papier zijn de 12e en 13e etappe voer voor de sprinters. De laatste keer voor de slotetappe naar Madrid overigens. Etappe 14, op 29 augustus, is weer een klimfeestje. Na één col van de derde en drie van de eerste categorie wordt er bergop gefinisht in La Farrapona, dat is weer een klim van eerste categorie. Als je dacht dat deze etappe zwaar was... De volgende is nog 'erger', want deze finisht op de mythische Angliru! Daarmee wordt ook de tweede week afgesloten.

Derde week

De derde week begint met een dertig kilometer lange tijdrit. Daarna volgt met etappe 17 een heuvelachtige rit. Etappe 18 finisht in Portugal, daarmee doet de Vuelta dus 4 landen aan volgend jaar! In etappe 19 wordt er weer naar Spanje gekoerst, met onderweg stevig klimwerk. In de misschien wel allesbeslissende 20e etappe gaat het de hele dag op en neer. Uiteindelijk wordt er gefinisht op de Alto de la Covatilla. Dan Martin won hier in 2011 een etappe. 9,8 kilometer aan 7%, gaat de Vuelta hier beslist worden? Het is de laatste kans om nog iets recht te zetten, want de 21e etappe is traditiegetrouw een sprintersrit door de straten van Madrid.