Giro d'Italia 2020: Op maat van Tom Dumoulin?

In Milaan is het parkoers van de 103e Giro d'Italia voorgesteld. De belangrijkste feiten? Er wordt gestart in Boedapest, er zijn bijna 60 tijdritkilometers en de slotweek is loodzwaar met drie bergritten langer dan 200 kilometer.
Giro d'Italia

Dat er in Boedapest gestart wordt, was natuurlijk al even bekend. Het circus begint met een 8,6 kilometer lange tijdrit in Boedapest, waarna er nog twee ritten in lijn volgen. De tweede rit is van Boedapest naar Györ, in het noordwesten van Hongarije. De derde etappe gaat van Szekesfehervar naar Nagykanizsa en zal langs het Balatonmeer voeren.

Na de eerste drie dagen in Hongarije trekt de Giro naar Sicilië. Opvallend is dat er geen rustdag is, dus de renners stappen na de etappe op het vliegtuig naar Italië. Voor de ploegen zal dit ongetwijfeld de nodige logistieke hoofdbrekens opleveren. De Giro blijft vervolgens drie dagen op Sicilië, de vijfde etappe finisht bovenop de Etna. Overigens kent ook de vierde etappe een finish bergop, in Agrigento.

Na het uitstapje op Sicilië trekt de Giro langs de Adriatische kust naar het noorden. De zevende etappe is ook een belangrijke voor de klassementsrenners, met in de finale de 1618 meter hoge Valico di Montescuro als voornaamste hindernis. Daarna is het nog 10 kilometer dalen naar de finish. De dagen daarna zijn een mix tussen heuvelritten en sprintritten. 

De klassementsmannen moeten in het weekend van 23 en 24 mei vol aan de bak, want dan staan er een glooiende tijdrit van 33,7 kilometer en een zware bergrit met finish bergop op het programma. Het is de opmaat voor een loodzware slotweek met 3 bergritten die langer zijn dan 200 kilometer. Dat feestje begint met een rit die finisht op de Madonna di Campiglio, met onderweg eerst nog drie stevige klimmen. Daags nadien trekt de het peloton over het dak van deze Giro: de Stelvio. Deze rit finisht bij het Lago di Cancano, waar Annemiek van Vleuten dit jaar flink huishield. 

Op de voorlaatste dag bezoekt de Giro het buurland Frankrijk. Via de Agnelpas, de Izoard, de Montegenèvre wordt er naar Sestriere gefietst. Hier ligt ook de finish. De Giro eindigt tenslotte met een tijdrit van 16,5 kilometer naar Milaan.

  • Tom Dumoulin

Laatste nieuws