Afzwaaiende Ten Dam: 'Het is net een sprookje'

Laurens ten Dam reed zaterdag zijn laatste profkoers. Als in een sprookje won Bauke Mollema de Ronde van Lombardije.

Dam
  • Afbeelding van Bauke Mollema Bauke Mollema

Voor elke wielerliefhebber klinkt de Tour van Bau & Lau als muziek in de oren. In 2013 deden Mollema en Ten Dam mee om de bovenste plaatsen in het klassement. Deze Tour luidde een nieuwe periode binnen het Nederlandse wielrennen in, waarin de overwinningen aan elkaar worden geregen. Zo ook zaterdag toen Mollema met een prachtige solo zijn eerste monument binnenharkte. 

Ten Dam kwam een kleine twintig minuten later over de streep en reed daarmee de laatste meters uit zijn profloopbaan. "Het is bijna een sprookje", sprak Ten Dam na afloop. "Ik sluit mijn carrière af op de dag dag dat Bauke, een landgenoot en vriend, de koers wint. Ik ga 's avonds eten met hem, dus dat wordt dubbel feest. Het is gek hoe sommige dingen kunnen lopen." 

Ten Dam zelf was ook tevreden over de koers die hij reed in het noorden van Italië. "Ik heb ervan genoten. Ik had goede benen, maar op de Sormano gingen ze te snel. Ik was blij dat ik er op de Ghisallo nog bij zat. Ik heb zo hard mogelijk gewerkt en ben blij hoe mijn laatste race is verlopen."

Daarmee kwam een einde aan een tijdperk. Ten Dam begon zijn profloopbaan bij Unibet. Na twee jaar werd daar de stekker uitgetrokken en zo dreigde zijn loopbaan er snel op te zitten. Maar Ten Dam kon een contract tekenen bij Rabobank en reed verder nog voor Belkin, LottoNL-Jumbo, Giant-Alpecin, Team Sunweb en het afgelopen seizoen voor Team CCC. Ten Dam won in 2008 een etappe in het Critérium International, maar zal vooral herinnerd worden om zijn goede klassementen in de grote rondes. Hij werd in 2014 negende in de Tour en in 2012 achtste in de Vuelta.