Bauke Mollema soleert naar historische zege in Ronde van Lombardije

Bauke Mollema heeft dit topjaar voor het Nederlandse wielrennen nog wat extra glans gegeven door de Ronde van Lombardije te winnen. De Groninger reed op twintig kilometer van de aankomst weg en behield zijn voorsprong tot in Como.

Mollema
  • Afbeelding van Bauke Mollema Bauke Mollema

Om 10:30 stipt vertrok het peloton voor de laatste grote koers van het wielerseizoen. Voor Laurens ten Dam is het zelfs de laatste koers uit z'n carrière. De geliefde klimmer van Team CCC hangt na vandaag zijn fiets aan de wilgen. 

Acht renners kozen vandaag voor de lange aanval. Hun namen: Fausto Masnada, Davide Ballerini, Enrico Barbin, Cesare Benedetti, Marco Marcato, Rémi Cavagna, Toms Skujins en Petr Rikoenov. Het peloton maakte zich geen zorgen om dit achttal en dus konden de vluchters snel hun voorsprong uitbouwen tot zo'n drie minuten. Jumbo-Visma zette zich vervolgens op kop van het peloton, in dienst van kopman Primoz Roglic. Ondanks een glooiend begin lag het tempo in koers hoog: na één uur racen lag het gemiddelde op 47,2 km/u. 

Ondertussen liepen de koplopers alsmaar verder uit. De voorsprong liep maximaal op tot zes minuten. Toen de finale dichterbij kwam, voerde het peloton het tempo wat verder op. De vluchters moesten weer wat inleveren. Masnada had daar geen zin in en demarreerde, maar aangezien Ineos de toon voerde in het peloton was het voor hem vechten tegen de bierkaai. Skujins kwam Masnada bijstaan, maar uiteindelijk werden zij bijgehaald door Bob Jungels. De groep der favorieten kwam even later ook aansluiten.

Op de Civiglio, twintig kilometer van de finish, probeerden verschillende renners weg te rijden. Uiteindelijk was het niemand minder dan Bauke Mollema die demarreerde. Niemand reageerde, waardoor de Groninger snel een mooie voorsprong bijeen reed. Met 40 seconden voorsprong begon hij aan de laatste klim van de dag, waar Primoz Roglic hem nog probeerde bij te halen. Het was echter al te laat voor de Sloveen. Mollema had de dag van z'n leven en bleef knap vooruit. De mooiste dag uit z'n carrière, ongetwijfeld.