Droomstart op WK voor Nederland: dames en heren rijden naar wereldtitel Mixed Team Relay

Nederland is de eerste wereldkampioen in de Mixed Team Relay-discipline. Koen Bouwman, Bauke Mollema, Jos van Emden en Lucinda Brand, Riejanne Markus en Amy Pieters zetten na 28 kilometer door Yorkshire veruit de snelste tijd neer.

Mixed Team
  • Afbeelding van Koen Bouwman Koen Bouwman
  • Afbeelding van Jos van Emden Jos van Emden
  • Afbeelding van Bauke Mollema Bauke Mollema

Wie deze week in het programmaboekje van dit WK wielrennen zocht naar de ploegentijdrit, kon lang blijven zoeken. De T.T.T. heeft sinds dit jaar plaatsgemaakt voor de Mixed Team Relay, waarbij drie mannen en drie vrouwen namens hun land strijden voor de snelste tijd. Voor Nederland deden Bauke Mollema, Koen Bouwman en Jos van Emnden mee bij de mannen, waarna Lucinda Brand, Riejanne Markus en Amy Pieters het moesten afmaken in Harrogate. 

Het parkoers in Yorkshire lag er lastig bij. Niet alleen ging het in en rond Harrogate constant op en af, ook regende het pijpenstelen. Typisch Engelse omstandigheden dus. De Britten konden echter niet in eigen land naar een toptijd snellen. Ook de Duitsers vielen tegen, terwijl zij op papier misschien wel het sterkste team naar Groot-Brittannië gestuurd hebben. Het Nederlandse zestal bleek vervolgens onverslaanbaar. Op alle tussenpunten - zowel bij de mannen als bij de vrouwen - bleken de oranje hardrijders de snelste tijd te hebben. Met een uiteindelijke voorsprong van 22 seconden op Duitsland mag Nederland zich het komend jaar dus wereldkampioen Mixed Team Relay noemen.