OM: Preidler gebruikte al doping bij Team Sunweb

Een nieuw hoofdstuk in de dopingzaak rondom Georg Preidler. Volgens het Oostenrijkse OM gebruikte Preidler al doping in zijn tijd bij Team Sunweb.

Preidler
  • Afbeelding van Team DSM Team DSM

Preidler reed van 2013 tot en met 2017 in dienst van de formatie van Iwan Spekenbrink. Preidler maakte onder meer deel uit van de ploeg die Tom Dumoulin naar de Giro-eindzege leidde. Afgelopen maart liep Preidler tegen de lamp in de Operation Aderlass-zaak. Inmiddels kwam hij uit voor Groupama-FDJ, dat hem op staande voet ontsloeg. 

Preidler zou gebruik hebben gemaakt van bloeddoping en groeihormonen. Hij gaf het gebruik van doping toe, maar beweerde dat hij zijn successen clean had behaald. Naar eigen zeggen reed hij de Giro d'Italia van 2017 dus schoon. Het liegen kan grote gevolgen hebben voor Preidler, want het zou kunnen dat hij daardoor de cel in moet. 

Ook vanuit Team Sunweb is er op het bericht gereageerd. Manager Iwan Spekenbrink tegen De Telegraaf: "Bij ons werd hij regelmatig gecontroleerd. Maar wij moeten niet denken dat alleen de engeltjes bij ons willen rijden en wij kunnen niet roepen dat we nooit een renner zullen hebben die positief is."

Ook Tom Dumoulin heeft van zich laten horen in een statement op sociale media. "Ik weet niet of het waar is en ik hoop natuurlijk van niet. Maar om eerlijk te zijn, zou ik niet verrast zijn als hij al gebruikte tijdens de Giro van 2017. Hij was niet meer de vreugdevolle Georg die ik kende. Hij kwam bitter, onzeker en op zichzelf staand over."