Vuelta 2019: Gaan de sprinters aan de champagne in etappe 14?

Tijdens de veertien reeds afgelegde Vuelta-etappes hebben de renners haast niets anders gezien dan bergen. Het peloton krijgt vandaag echter wat rust, want de rit van vandaag is niet heel lastig. Toch is een massasprint zeker niet gegarandeerd.

Vuelta

Parkoers

Vrijwel de hele etappe koerst het peloton langs de Noord-Spaanse kust. De kans op waaiers in Cantabrië en Asturië is echter te verwaarlozen. Daarvoor zijn de wegen langs de Atlantische Oceaan te bochtig en te goed beschut. De eerste honderdvijftig kilometer gaan westwaarts naar Gijón. Vervolgens maken de coureurs de draai richting het zuiden, het binnenland in. 

Het profiel wordt op dat moment ook wat grilliger. Bergpunten zijn te verdienen op de Alto la Madera, die op 22,6 kilometer van de finish ligt. De Madera is met acht kilometer in lengte niet heel kort, maar daar staat tegenover dat het stijgingspercentage meevalt: 3,5% gemiddeld met hier en daar een uitschieter tot 7%. 

Voor de sprinters is het daar wel oppassen geblazen. Wie al moeite heeft met een verkeersdrempel kan zich aardig stukbijten op de Alto de Madera, zeker als er wat ploegen zijn die koers gaan maken. Bovendien is de slotkilometer in Oviedo allerminst vlak. Gemiddeld lopen de laatste duizend meter 5% omhoog. De finale is dus bij uitstek gemaakt voor een renner van het type Valverde. Maar wie zijn de verdere kanshebbers?

Favorieten

De sprinters zullen deze zeldzame kans op een massasprint niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. De finale is echter heuvelachtig, wat de spurters pur sang niet ten goede zal komen. Vandaag wordt het wat de rappe mannen betreft dus uitkijken naar renners van het type Sagan. Aangezien Sagan zelf niet meedoet, is Alejandro Valverde de grootste kanshebber op ritwinst vandaag. Ook Luka Mezgec en Edvald Boasson-Hagen kunnen, eventueel vanuit de vlucht van de dag, meedoen om de dagzege. 

Sam Bennett won al eerder een etappe. De Ier zou daar graag een nummer 2 aan toevoegen en zijn eerste kans daarop is vandaag. De finale is echter niet helemaal in z’n voordeel, maar eenmaal op dreef is Bennett tot mooie dingen in staat. 

Maar aangezien we morgen weer een loodzware bergrit te zien krijgen, is het ook mogelijk dat de vlucht van de dag genoeg ruimte krijgt om voor de etappewinst te strijden. Philippe Gilbert, Thomas De Gendt en Dylan Teuns lijken in dat geval de grootste kanshebbers.  

Favorieten volgens Wieler Revue:

***** Alejandro Valverde

**** Luka Mezgec, Edvald Boasson-Hagen

*** Sam Bennett, Alex Aranburu, Philippe Gilbert

** John Degenkolb, Fernando Gaviria, Thomas De Gendt, Ruben Guerreiro

* Fabio Jakobsen, Clement Venturini, Zdenek Stybar, Dylan Teuns, Àngel Madrazo