Vuelta vandaag: Andermaal sprinten!

Het lijkt vandaag wederom een etappe voor sprinters te worden. Fabio Jakobsen zat gisteren ingesloten en kon daardoor niet sprinten. Kan hij vandaag Sam Bennett het vuur aan de schenen leggen?

Vuelta
  • Afbeelding van Sam Bennett Sam Bennett
  • Afbeelding van Fabio Jakobsen Fabio Jakobsen

Hoewel de Ronde van Spanje bekendstaat om de lastige etappes in de eerste week, zijn de eerste vier dagen dit jaar relatief makkelijk te noemen. De vierde etappe die rondom Valencia loopt wordt onderweg onderbroken door een beklimming van de derde categorie. Omdat het daarna nog 45 te gaan is, zou deze klim geen onoverkomelijk obstakel voor de sprinters moeten zijn.

Dezelfde namen als de dag ervoor zullen waarschijnlijk naar voren komen in de straten van El Puig, dat gelegen is in de regio Valencia. De renners doorkruisen het gebied waar de sinaasappel- en mandarijnenteelt floreert. Sinaasappels en mandarijnen groeien het beste bij een gemiddelde temperatuur van zo’n 23 graden, waardoor de regio Valencia uitermate geschikt is voor de teelt. Het is dan ook de belangrijkste economische sector in dit gebied van Spanje.

El Puig heeft nog geen geschiedenis met de Vuelta, want er werd nooit eerder een start of finish gehouden. In startplaats Cullera daarentegen wel, want daar werd menigmaal een start – of finish georganiseerd van de Ronde van Valencia, maar ook de Vuelta a España heeft de stad al vaker aangedaan. In 1980 won Sean Kelly er de tweede rit van de Ronde van Spanje. Het was een van zijn vijf etappezeges dat jaar. Kelly won in totaal zestien ritten en staat daarmee vijfde op de lijst van meeste gewonnen etappes in de Vuelta. Op nummer één staat Delio Rodríguez Barros, die in de jaren veertig liefst 38 ritten op zijn naam schreef.

De favorieten voor vandaag:

*** Sam Bennett

** Luka Mezec, Edward Theuns, Fabio Jakobsen

* Phil Bauhaus, Jon Aberasturi