Tour: Bernal pakt geel in vroegtijdig gestopte etappe

De negentiende etappe in de Tour de France is uitgedraaid op een anticlimax. De rit is geneutraliseerd door noodweer. Egan Bernal neemt de gele trui over.

Tour

Net als op de eerste dag door de Alpen was het weer chaos vanaf het begin. Een kopgroep van in totaal 29 renners ontstond, maar veel van hen moesten al snel weer lossen. Onder anderen Warren Barguil, Rigoberto Uran, Alejandro Valverde, Michael Woods, Vincenzo Nibali, Damiano Caruso, Alexey Lutsenko, Laurens De Plus, Simon Yates, Giulio Ciccone, Guillaume Martin en Dylan van Baarle schopten het tot de kopgroep. 

Van Baarle liet zich op de Iseran zakken om het werk van Jonathan Castroviejo over te nemen, de Spanjaard die kilometerslang op kop reed van de groep met favorieten. Een groep zonder Thibaut Pinot, want de nummer vijf van het algemeen klassement moest opgeven met een spierscheuring. De kopgroep begon met een voorgift van 1 minuut en twintig seconden op de groep met klassementsrenners. 

Toen Poels overnam vlogen steeds meer renners eraf, onder meer Nairo Quintana, Enric Mas en George Bennett konden niet meer volgen. De Limburger hield het niet heel lang vol, waarna Thomas een speldenprik uitdeelde, maar die werd gecounterd door Kruijswijk. Vervolgens was het de beurt aan Bernal, die snel naar de koplopers toe reed. Alaphilippe kraakte en moest een flink gat laten op zijn concurrenten.

De Plus wachtte Kruijswijk vervolgens op, maar op Bernal stond geen maat en hij was van een totaal andere orde. De Colombiaan, die nog lang werd gevolgd door Simon Yates, was een minuut eerder op de top dan de groep Thomas-Kruijswijk en liefst twee minuten dan geletruidrager Alaphilippe. Na de Iseran moest de koers geneutraliseerd worden doordat hagel roet in het eten gooide en het wegdek aantastte. Daardoor gelden de tijden op de top van de Iseran en is Bernal de winnaar van de dag. Hij neemt de gele trui over van Alaphilippe, maar er is geen ritwinnaar uitgeroepen.