Commentator over Buchmann: 'In Duitsland is hij nog niet bekend'

Emanuel Buchmann is voor wielervolgers geen onbekende, maar toch geldt hij als dé verrassing onder de klassementsrenners. De Duitser doet zelfs mee voor de eindwinst in de Tour de France.

Buchmann
  • Afbeelding van Emanuel Buchmann Emanuel Buchmann

Sporza vroeg ARD-radiocommentator Holger Gerska om meer over Buchmann, die dit seizoen onder meer een etappe won in de Ronde van het Baskenland, te vertellen. "Hij is een schuchter persoon", vertelt Gerska. "Maar privé zou hij heel grappig zijn, iemand met droge humor. Hij focust zich nu vooral op de koers. Hij eet bijvoorbeeld geen zoetigheden en laat zich door niets afleiden. Hij is hier enkel in de Tour om te koersen."

Buchmann had in de Pyreneeën de beste benen die hij ooit had gehad, vertelde hij na de etappe naar Prat d'Albis. De Duitser staat nu zesde op 2 minuten en 14 seconden van leider Julian Alaphilippe. De Bora Hansgrohe-renner heeft uitzicht op meer en voorzichtig wordt de vraag al gesteld of hij de grootste koers ter wereld ook kan winnen. Daarmee zou hij in de voetsporen treden van zijn illustere landgenoot Jan Ullrich, die in 1997 de Tour de France wist te winnen.

"Dat denk ik niet", vervolgt Gerska. "Hij kan lang volgen, maar aanvallen is moeilijker. De derde week is vaak zijn slechtste week, dat was zo in de Vuelta vorig jaar. Maar volgens zijn trainer liggen de Alpen hem goed. Ik denk dat hij vijfde gaat eindigen in deze Tour. In Duitsland is Buchmann nog niet bekend, maar als hij deze week meestrijdt voor het podium, zal die bekendheid wel beginnen te komen. Voor de Tour kenden enkel de insiders Buchmann in Duitsland."