Tour vandaag: wie wint op de mythische Tourmalet?

Na de spectaculaire tijdrit van gisteren, mogen we vandaag nog veel meer spektakel verwachten. De Tourkaravaan finisht namelijk bovenop de Col du Tourmalet. Wieler Revue blikt vooruit op deze veertiende etappe.

Tourmalet

Streek

Hoewel alle ogen gericht zijn op de beklimming van de Tourmalet, start de dag in Tarbes, een universiteitsstad die ook bij toeristen in trek is. Tarbes ligt ideaal. Je bent zo in de Pyreneeën, bij de Atlantische Oceaan en ook de Middellandse Zee is goed bereikbaar. Qua wielrennen heeft de stad een donker bestaan. Fabio Casartelli overleed in het ziekenhuis van Tarbes, nadat hij zwaar ten val was gekomen in de afdaling van de Col de Portet d'Aspet. Ook is Tarbes de geboortegrond van Christophe Dupouey, die in 1998 wereldkampioen mountainbiken werd. Hij leed na zijn loopbaan aan depressies en pleegde in 2009 zelfmoord.

De Tourmalet dankt haar naam aan een overstroming in de achttiende eeuw. Door die overstroming waren de mensen gedwongen om via de berg hun weg voort te zetten. Geen kleinigheid in de achttiende eeuw. De naam is een verwijzing naar de verkeerde afslag die de mensen moesten nemen toentertijd. Ook voor niet-fietsers is de omgeving de moeite waard, want je kunt er ook prachtige wandelrouters bedwingen of andere outdoor-activiteiten organiseren. Iets noordelijker van de Tourmalet ligt de Pic du Midi. Daar ligt op ongeveer 2800 meter hoogte een observatorium waar het helal wordt bestudeerd. Bovendien is het panoramische uitzicht om van te smullen.

Parkoers

De Tourmalet kan uiteraard van meerdere kanten worden beklommen, namelijk vanuit St. Marie de Campan en Luz St. Saveur. Ditmaal is gekozen voor die laatste variant. Net als in 2010 toen Schleck met de overwinning ging lopen. Qua zwaarte maakt het geen al te groot verschil. De Tourmalet vanuit Luz St. Saveur is zo'n negentien kilometer klimmen aan 7,4%. Het venijn zit hem vooral in de staart, want de laatste kilometer is gemiddeld meer dan tien procent.

Ook de hoogte gaat een rol spelen. Het is geen geheim dat iemand als Alejandro Valverde boven de tweeduizend meter moeite heeft om zijn normale niveau te halen. De top van de Tourmalet is gelegen op 2115 meter. Bovendien is de etappe slechts 117 kilometer lang, wat meestal een garantie op spektakel is. In de aanloop naar de Tourmalet worden nog twee beklimmingen gedaan, namelijk de Côte de Labatmale en de Col du Soulor. De Soulor is twaalf kilometer aan 7,6%.  

Favorieten

***** Geraint Thomas

**** Thibaut Pinot, Mikel Landa

*** Enric Mas, Steven Kruijswijk, Egan Bernal

** Julian Alaphilippe, Rigoberto Uran, Nairo Quintana, Warren Barguil

* Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang, Emanuel Buchmann, Richie Porte, Giulio Ciccone