Tour de France: Alaphilippe verrast met tijdritzege

Julian Alaphilippe heeft in de gele trui de tijdrit gewonnen. Hij was liefst veertien seconden sneller dan nummer twee Geraint Thomas.

Alaphilippe
  • Afbeelding van Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe
  • Afbeelding van Geraint Thomas Geraint Thomas

Twee van de favorieten voor de dagzege startten al vroeg, waardoor er al snel een richttijd gezet zou worden. Chad Haga zette de eerste tijd neer, maar werd al direct van de eerste plek gereden door Kasper Asgreen, die 35 minuten en 52 seconden deed over het 27 kilometer lange parkoers. In de strijd om de dagzege zetten onder anderen Joey Rosskopf, Nelson Oliveira en Jan Tratnik goede tijden neer onderweg, maar zij vielen vervolgens stil. 

De Belgen Wout van Aert en Thomas De Gendt deden dat niet, want zij waren op de tussenpunten sneller dan Asgreen. Van Aert kwam echter ten val, waardoor hij niet kon meestrijden om de etappezege. Sterker nog, hij moest opgeven met een diepe vleeswond in zijn bovenbeen. De Gendt daarentegen wist wel door te zetten en veegde de eerste tijd van Asgreen van de tabellen. Hij reed zestien seconden van de toptijd af. 

Het woord was vervolgens aan de klassementsrenners. Aan het eerste tussenpunt viel enkel Romain Bardet wederom uit de toon. De Fransman was na 7,7 kilometer al een halve minuut langzamer dan zijn concurrenten. De rest bleef enigszins bij elkaar, alleen Steven Kruijswijk, Geraint Thomas en Julian Alaphilippe staken er iets bovenuit. Die laatste had na 7,7 kilometer zelfs de beste tussentijd. 

De Gendt zat ondertussen nog steeds op de hotseat, maar werd bedreigd door Uran. De Colombiaan kwam echter nog net iets te kort op de toptijd van De Gendt. Op de tweede en derde tussenpunten presteerden Kruijswijk, Thomas en geletruidrager Alaphilippe nog steeds naar behoren. De Nederlander zakte ten opzichte van Thomas en Alaphilippe echter enigszins weg, maar kon uiteindelijk tevreden zijn met de zes tijd. 

Thomas dook wel onder de tijd van De Gendt, maar ging ook niet met de zege aan de haal. Alaphilippe kon zijn inspanning namelijk ook volhouden en uiteindelijk wist hij de voorsprong zelf nog uit te breiden. In de gele trui was hij veertien seconden sneller dan de titelverdediger. Verliezers voor het algemeen klassement waren Adam Yates, Nairo Quintana en Egan Bernal.